Нідерландський бар’єр для «Шахтаря»

Наступного тижня поновляться континентальні клубні турніри

Єдиний вітчизняний повпред, що зберіг позиції в Кубкові УЄФА, стане на прю з елітним нідерландським клубом А3-67 із провінційного міста Алкмаар. У четвер, 10 березня, суперники зійдуться в Донецьку, а 16-го – в країні тюльпанів. Переможець цього двобою здобуде перепустку до чвертьфіналу.

А3-67 став відомим усій Європі на початку 80-х років минулого століття, коли досяг найгучніших успіхів у своїй історії. 1981 року скромний колектив зчинив справжній фурор, обійшовши в національному чемпіонаті непереможних, здавалося б, грандів – «Аякс», «Фейєноорд» і ПСВ, а потім ще й упакував золоті медалі в Кубок країни. Та й на міжнародній арені нідерландські провінціали дійшли до фіналу Кубка УЄФА, де поступилися англійському «Іпсвичу» – 0:3 і 4:2. Назагал у трьох євротурнірах А3-67 зіграв 34 матчі, 19 з яких виграв і 6 програв.

Нинішній сезон також увійде до клубного літопису як один із найвдаліших. Після 22 турів алкмаарці посідають друге місце в національному чемпіонаті, поступаючись ейндховенському ПСВ чотирма очками і на стільки ж пунктів випереджаючи «Аякс». У команди Ку Андріансе чудово збалансована колективна гра: за результативністю А3-67 – третій в країні, за надійністю оборони – другий. А от легендарний футболіст, а нині – наставник нідерландської збірної ван Бастен узагалі стверджує, що саме А3-67 і «Барселона» демонструють нині найцікавіший в Європі футбол. Стрижневими виконавцями в складі суперника «Шахтаря» вважаються воротар Тіммер, оборонці Кромкамп і Матійсен, організатор групового маневру (він же – капітан А3-67) Ландзаат, а також форварди Гусегемс, Нелісс і Перес.

Єврокубковий шлях у сезоні 2004/2005 років А3-67 започаткував улітку, взявши гору над грецьким клубом ПАОК у двох матчах. У груповому турнірі нідерландці виявилися найкращими в доволі солідній компанії, причому достроково. Єдиної поразки – від австрійського клубу ГАК – алкмаарці зазнали вже після того, як почергово перемогли польську «Аміку», шотландський «Глазго Рейнджерс» і французький «Осер», упевнено закріпившись на чільній позиції в своєму квінтеті.