Тут і бормашина не страшна

Що може бути гіршим за зубний біль? Відвідування стоматолога. Від одного вигляду бормашини стає моторошно. Забуваєш, що прийшов за порятунком. Невже по-іншому не буває? Буває, якщо пощастить потрапити до стоматолога, котрий вміє бути ще й психологом. «Про таке можна хіба що помріяти», – думала я, вирушаючи до стоматологічної поліклініки Оболонського району, що на вулиці Малиновського.

На мій подив, людей, серед яких чимало літніх, до кабінетів закликали чемно, лікарі спілкувалися з ними привітно. Робочі місця лікарів обладнані новенькими кріслами та інструментами – хоч рекламного ролика знімай. І біля реєстратури тут спокійно, хоча пацієнти трапляються й нервові, й нестримані. Не обминула я кабінету головного лікаря, члена правління Асоціації стоматологів Києва Аліси Науменко.

– Алісо Дмитрівно, ви якось по-особливому добираєте медперсонал, що всі такі доброзичливі, негонорові – навіть до примхливих відвідувачів? – запитала її.

– Це звична атмосфера для нашого колективу: увага і повага до пацієнта – визначальні. За 35 років у медицині я надивилася всілякого, тому знаю, як допомагати людям, не псуючи їм настрою.

– Знаю, що лікарі зазвичай із пенсіонерами не дуже панькаються: великих грошей не мають, а лікуватися мусять часто…

– Жоден наш лікар не насмілиться дорікнути літній людині за те, що вона обслуговується на пільгових умовах. Особливу увагу приділяємо ветеранам війни, прирівняним до них категоріям, інвалідам, котрим безплатно лікують і протезують зуби. Маємо спеціальний автотранспорт, аби лікарі могли приїхати додому до прикутих до ліжка хворих і надати допомогу. Це завдяки турботі нашої районної влади.

– Медична мережа Оболонського району чималенька, – зауважила пізніше в розмові зі мною, заступник голови РДА Надія Отрок. – Три поліклініки для дорослих, чотири для дітей, дві стоматологічні, дві амбулаторії сімейного лікаря, вісім лікарень. Фінансування охорони здоров’я торік становило понад 28 мільйонів гривень і в півтора раза перевищило показники позаминулого року. 7 мільйонів 600 тисяч гривень витрачено з районного бюджету на спорудження дитячої поліклініки № 3 на 240 відвідувань – із денним стаціонаром, цілодобовою невідкладною медичною допомогою, відділенням водолікування, залом лікувальної фізкультури тощо.

Додам, що в цьому районі значно розширили мережу денних стаціонарів. Окрім економії бюджетних коштів, таке лікування сприятливіше психологічно, адже багато хто бажає ночувати вдома. Якщо захворювання не тяжке – то чом би й ні. Тож про нормальний психологічний стан пацієнтів дбають не лише в стоматполіклініці.