Росію непокоїть троїстий союз

Південна сусідка України – Молдова – на порозі парламентських виборів. Від них залежатиме доля не лише цієї країни, а і її відносини з найближчими сусідами як на теренах СНД, так і вже західноєвропейської Румунії.

Молдова може стати першою державою у світі, де президент, висуванець комуністичної партії, різко змінить курс і спрямує країну на рейки демократії. До цього змушує і те, що до Кишенева впритул підступила та сама революція, яка принесла зміни в Грузію та Україну. Для Молдови реальною є загроза розвиватися на такий собі «клон» Північної Кореї у центрі Європи та «сірої виноградної республіки».

Напередодні парламентських виборів лідер країни досить несподівано для своїх соратників-комуністів вирішив шукати підтримки не в кремлівських лідерів, а в українських та грузинських.

Після екстреної зустрічі з Президентом України Віктором Ющенком у Києві, президент Молдови Володимир Воронін, також без попереднього узгодження, зустрівся з президентом Грузії вже у молдовській столиці. Секретар Ради національної безпеки Грузії Гела Бежуашвілі заявив журналістам, що метою візиту стало обговорення майбутнього ГУУАМу, що крім України, Грузії та Молдови, включає Азербайджан та Узбекистан. Така потреба, за словами грузинського посадовця, виникла через зміни, що відбулися в Грузії та Україні: «ГУУАМ потребує нової моделі, нової місії та нових функцій. Від часу Трояндової та Помаранчевої революцій функції та мета ГУУАМу змінилися. ГУУАМ повинен стати організацією, що визначає розвиток демократії на пострадянському просторі». Проте найвідвертішою була речниця Алана Гаглоєва, котра заявила, що чи не найголовніша мета візиту Саакашвілі – прагнення Вороніна заручитися підтримкою у боротьбі за європейський вибір.

На думку аналітиків, шукати підтримки в Тбілісі та Києві президента Молдови змусили спроби Росії привести до влади в цій країні проросійські сили. Президент Молдови дуже занепокоєний цим, і, схоже, що Президент України Віктор Ющенко та президент Грузії Михаїл Саакашвілі поділяють його занепокоєння».

На думку ж російської преси, президенти трьох країн формують «антиросійську коаліцію» з центром у Києві. Про це, зокрема, пише російська «Независимая газета». На думку українських аналітиків, ГУУАМ справді зазнає змін. Він перестає бути геостратегічним альянсом, створеним лише задля транспортування нафти і, згідно висловлювань Ющенка та Саакашвілі у Карпатській декларації, буде орієнтуватися на «спільні демократичні та проєвропейські цінності».