Бальзам для губ

Потяг до краси був властивий людям споконвіку  – у період первісного ладу вони розфарбовували своє тіло різними кольорами і надто ж – губи. Давні єгиптянки наносили на них фарбу, до складу якої входили червона охра і натуральні  сполуки заліза.

...А тюбик американці вигадали

До такої рукотворної краси долучилися й гречанки. Друге народження помади припадає на кінець XIX початок XX століття. Сенсацією на виставці в Амстердамі  1903 року стала косметична новинка, призначена саме для  фарбування  губ. Виготовили її із оленячого жиру. Жінки належно оцінили цей засіб. Особливо він сподобався знаменитій актрисі Сарі Бернар. Трохи пізніше, 1915 року, американці почали продавати цю фарбу у зручних тюбиках, якими жінки користуються й донині.

Без помади не уявляють свого життя, якщо хочете, ані вишукані красуні – кінозірки, співачки, поп-діви, шоу-леді, які заполонили екрани телевізорів, ані скромні трудівниці. Наразі навіть школярки мають у своїх косметичках тюбик помади. Бо ж змалечку, граючись, крадькома діставали мамину і намагалися бути схожими на Марлен Дітріх, Грету Гарбо, Джоан Кроуфорд. Завдяки саме цим панянкам помада увійшла у повсякденне життя кожної жінки і перестала бути косметикою для еліти.

Від яскраво червоної до перламутрової

Маленький тюбик, а так багато значить, інколи вирішує долю жінки. Ви тільки уявіть себе на хвильку на престижній вечірці у вишуканому одязі,  коштовностях,  з ненафарбованими губами. Ефектного вечірнього макіяжу не можна уявити без підфарбованих губ. Та хіба лишень вечірнього? Чимало жінок навіть на дачну ділянку  без макіяжу не виходять. Ціни на помаду – від 3-5 гривень до 50-150 і вище. А що вже казати про кольорову гаму – на всі вподобання.

Зручною і популярною залишається упродовж багатьох  років помада в тюбиках. Хоча останнім часом олімп завойовують помади-олівці, за допомогою яких можна добитися тонкої лінії і моделювати форму губ, не застосовуючи додатково контурного олівця. Покупці надають перевагу стійким, що якомога довше зберігають колір.

Кожна жінка перед дзеркалом – художник

І все-таки за всієї доступності й масовості застосування цього косметичного засобу, губну помаду треба вміти вибирати і вміти нею користуватися. Це  своєрідне мистецтво. Вміло підібраний колір, відтінок, правильно нанесена фарба здатні підкреслити вроду і навіть передати риси жіночого характеру. Не випадково ж існує такий вислів: «Помада – це  жіноча зброя». У 60-ті роки до цього товару прикріплювали ярлик, на якому тюбики  зображали у стрічці для патронів.

Беручи до рук помаду, ми навіть не замислюємося над тим, чи вміємо правильно наносити її на губи. А за її допомоги можна або приховати недоліки, або ж навпаки їх підкреслити. Тому  дещо про правила фарбування.

Спершу треба нанести на губи трохи зволожувального засобу (це може бути спеціальний бальзам). Акуратно заповніть ним кожну тріщинку і складочку на поверхні губ. Далі губи можна трохи припудрити (щоб помада довше трималася), обвести контур спеціальним олівцем і пензликом нанести помаду не лише зовні, але й трохи зсередини губ. Вона довше триматиметься, якщо поверхню губ промокнути паперовою серветкою і ще раз нафарбувати їх.

Тепер, що кому пасує. Раніше вважали, що білявки мають користуватися лише рожевими, помаранчевими, світлими відтінками, а брюнеткам і шатенкам ліпше  пасують насичені червоно-вишневі. Якщо ви не знаєте, на чому зупинитися, то дотримуйтеся одного правила: колір помади має поєднуватися з кольором шкіри. Для світлої справді більше пасують рожеві, бузкові, для смаглявок краще вибрати пурпурові, коричневі. Нейтральні (яскраво-червоний, наприклад) підійдуть жінкам-білявкам і смаглявкам.

Утім, можна помаду замінити блиском для губ, що наразі дуже  модно. Його також наносять поверх помади. Це ідеальний засіб для природного макіяжу. І що характерно, він аж ніяк не винахід сучасності. Ним користувалися ще кілька віків тому француженки-куртизанки. Основні компоненти блиску – жири,  олії, парафін, зволожувальні речовини,  вітаміни А і Е та натуральні барвники. Отож не варто боятися алергії. Цей засіб  корисний  холодної пори року, коли губи обвітрюються. Блиск захищає їх і робить пластичними, природними, красивими. «Вологі» губи підкреслюють жіночість і чуттєвість.

Незабаром весняне жіноче свято. Тож варто подумати про те, чим потішити коханих. Красива помада – дуже доречний подарунок до такого свята.