Чия рука пише новий сценарій?

Досить смілива заява Президента України Віктора Ющенка про розкриття вбивства відомого журналіста Георгія Гонгадзе навряд чи задовольнила українську громаду. Найочевидніше, вона породила безліч додаткових запитань.

Як зазначалося в заяві, слідство триває, допитують підозрюваних у скоєнні злочину. Що вони сказали й іще скажуть – невідомо. Схоже, не проведено в повному обсязі слідчих експериментів, не допитано свідків (а їх, до речі, багато: живуть вони навіть за океаном). Інакше кажучи, слідство незавершено, а справу не передано до суду.

До речі, а чому, власне, із відповідною заявою не виступив сам Генпрокурор? Експерти, на жаль, не дуже довіряють панові Піскуну. І, очевидно, мають рацію. Більшість із них скептично ставиться до поспішних висновків слідства, вважаючи, що треба достеменно з’ясувати, хто ж замовники і організатори злочину.

Приміром, відомий український політолог Дмитро Видрін заявив, що без речових доказів (у даному разі плівок колишнього майора Мельниченка, екс-охоронця Леоніда Кучми) фактично неможливо вийти на замовників убивства. Українська ж громада жадає дізнатися про всіх причетних до нього.

Водночас керівник депутатської групи «Демократична Україна» Ігор Шаров вимагає конкретики в тому місці заяви Президента, де йдеться про «кришування вбивць попередньою українською владою». А лідер комуністів Петро Симоненко сумнівається, що винних в убивстві Георгія Гонгадзе буде покарано.

За повідомленням газети «Сегодня», пораненого в голову Георгія в ямі зашморгом додушував… генерал міліції Олексій Пукач. Свого часу його заарештували. Але згодом випустили. Нині генерал у розшуку. Але чи живий він – невідомо. Ті, хто звільнили колишнього міліціонера з-під варти, скоїли злочин. Але про них – жодного слова…

Як не крути, але справжнє розкриття таємниці загибелі журналіста обов’язково зачепить політичний істеблішмент України. Якою мірою? Усе залежить від політичної волі нової влади. Чи готова вона до цього? Деякі її представники, схоже, щиро цього прагнуть. Одначе далеко не всім потрібна правда, тож вони, ймовірно, вже готові написати новий сценарій «справи Гонгадзе»…