Право бути правими

На теренах України ще за радянських часів досить успішно працював потужний будівельний трест «Укрпромспецбуд» (нині ЗАТ «Фірма «Укрпромспецбуд»), який мав сімнадцять відокремлених підрозділів майже у кожній області. Більш як 30 років вони будували і промислові гіганти, і житло, і дамби, і очисні споруди, і станції метрополітену не лише в Україні, а й в Росії та Білорусії.

Та почалася приватизація, про особливості якої в остання десятиріччя нині говориться багато. Не обминула ця доля й спецбудівців: близько 60 відсотків акцій ЗАТ викупив «Український будівельний концерн». Згідно з українським законодавством акції закритих акціонерних товариств не можна продавати, не узгодивши попередньо факт продажу з акціонерами. А цього, як нас поінформували, не було зроблено.

17 лютого цього року призначили скликання загальних зборів акціонерів «Укрпромспецбуду», на яких мали розглядати питання про зміну правління ЗАТ. Але засідання не відбулося. Бо на реєстрацію з’явилися власники 154864 акцій (усього дійсними є 886 тисяч), а збори вважаються законними, якщо на них присутні власники більш як 60 відсотків акцій. Хоч це й продемонструвало рішучість багатьох акціонерів ЗАТ, однак питання про законність купівлі акцій так і лишилося відкритим.

Нині працівники «Укрпромспецбуду» сподіваються, що розв’язанням проблем будівельників перейматиметься держава.

Борис РАДЧЕНКО За інформацією громадської організації «Київський прес-клуб»