2 мільйони доларів – зарплатня для мера

Муніципалам давно не вдавалося зібратися через природні та політичні катаклізми. Довгоочікуваному засіданню представників місцевого самоврядування наприкінці попереднього тижня завадили збори оргкомітету Всеукраїнського з’їзду місцевих рад у парламенті, на який і відбула більшість муніципалів. Хоча представництво на засіданні в Асоціації міст України та громад (АМУ) було значно вужчим, ніж очікувалося, дискусія показала: українські міста, села і селища знають, як вижити.

Усередині муніципального руху далеко не все гладко. Неприязнь між прихильниками президента АМУ Олександра Омельченка й голови Луганської облради Віктора Тихонова, який очолює Асоціацію місцевих та регіональних влад України, була помітною давно. Тепер виконавчий директор АМУ Віктор Кравченко заявив про ймовірне призупинення співпраці між організаціями у зв’язку з тим, що «Тихонов був ініціатором і організатором зборів у Сіверськодонецьку». Немає одностайної думки щодо змін до закону про місцеві вибори. Частина самоврядників хочуть, щоб вони відбувалися раз на п’ять років і окремо від парламентських. Частина – навпаки: мовляв, це економніше для бюджету і не дасть змоги тим, хто не «проскочив» до парламенту, «скакати» далі того ж року. Водночас муніципали однозначно виступають проти місцевих виборів за партійними списками.

Віктор Кравченко запевнив: хоч би як ми змінювали систему влади, без належного фінансування вона залишиться голою декларацією. Він пообіцяв, що домагатиметься розподілу державного і місцевих бюджетів принаймні 50 на 50 відсотків. Крім того, Віктор Кравченко наполягатиме на скасуванні значної кількості категорій пільговиків на земельний податок (їх нині 35): «Щоб не було так, як із паном Шуфричем, який «повісив» усе своє майно на 72-річну матір». Для багатьох сільських громад ці виплати – єдине джерело прибутку. Експерт АМУ з питань місцевих бюджетів Юрій Ганущак упевнений, що українське село можна підняти з колін шляхом збільшення місцевих громад. Він пояснив, що бізнес зароджується тоді, коли громада налічує не менше як 3,5 тисяч осіб. На думку Юрія Ганущака, заклади первинної освіти й культури повинні утримуватися за рахунок місцевих бюджетів, а район має виділяти кошти тільки на проведення певних заходів. Він пояснює це тим, що клубами і будинками творчості все одно користуються переважно мешканці населеного пункту. Юрій Ганущак заявив, що відстоюватиме статус міст-мільйонників. Він хоче, щоб для них, як і для Києва, області не існувало.

Віктор Кравченко зазначив, що імідж місцевого самоврядування не зросте, доки його працівники не отримуватимуть гідної зарплати, яка залежатиме від рівня їхньої сумлінності. Він навів приклад американського міста Х’юстон, мешканці якого встановили своєму мерові платню 2 мільйони доларів на рік, тобто у 5 разів більше, ніж у президента США. Отже, мер зацікавлений у добробуті своєї громади. На жаль, у нас така система поки що приречена на провал, оскільки більшість місцевих бюджетів дотаційні і таким чином мер взагалі може залишитися без платні.