Петро КОЛЯДА, який виправляє помилки попередників

Навколо минулорічного звільнення з посади заступника міністра внутрішніх справ України, начальника слідчого управління Петра Коляди чуток було більш, аніж достатньо.

Говорили різне. Про те, що Петру Васильовичу запропонували привабливішу й оплачуванішу роботу з нормованим робочим днем, про те, що, мабуть, найдосвідченіший слідчий в Україні  колишньою владою на цій посаді не розглядався. Можливо, його високий професіоналізм і породив непоступливість, невміння пристосовуватися до обставин. Утім,  час  усе розставив по місцях. Петро Коляда знову повернувся до виконання своїх обов’язків. Працює у звичному для себе режимі по 12-15 годин на добу, виправляє помилки попередників й упевнено стверджує, що слідство в системі МВС було й залишається її мозковим центром.

– У квітні  минулого року указом тодішнього президента лише було  звільнено з посади керівника слідчими органами внутрішніх справ. Зрозумійте правильно, коментувати дії колишнього міністра внутрішніх справ – розповідає Петро Васильович,– нижче моєї гідності. За часів, коли боротьба за президентське крісло була в розпалі, на перший план виходили не професійні, ділові якості співробітника, а вміння чітко, без вагань і зайвих роздумів виконувати рішення правлячого режиму. Усю систему органів внутрішніх справ було штучно налаштовано на обслуговування потреб певних кіл людей, брутально втягнуто в політичне протистояння. Про ефективне виконання покладених на міліцію функцій, а саме – забезпечення правопорядку в державі, захист законних прав, інтересів громадян – не могло бути й мови.

Проаналізувавши роботу слідчого апарату за минулий рік, дійшов висновку, що результати невтішні. Розслідувано на 849 справ менше, ніж позаминулого року. Істотно зросла кількість кримінальних справ, припинених у зв’язку з невстановленням осіб, які скоїли злочини. Удвічі більше справ розслідується в термін понад два місяці, як того вимагає КПК, без ухвалення процесуальних рішень. Допущено численні порушення. Так, 2004 року слідчі незаконно притягнули до кримінальної відповідальності майже у шість разів більше людей, ніж у попередні роки. Послабився контроль за станом дисципліни та законності в регіонах, профілактичної роботи серед підлеглих майже не проводилося. Торік стосовно наших працівників порушено 22 кримінальні справи – ганьба для слідчого апарату! Взаємодія підрозділів внутрішніх справ на першочерговому етапі, тобто під час реагування на вчинення злочинів і розгляду заяв, здійснюється на низькому рівні. Торік прокурори скасували 180 постанов слідчих про відмову в порушенні справи, у 83 випадках одночасно було порушено кримінальні справи. Потребує удосконалення робота зі скаргами  громадян. Тут не повинно бути формалізму та байдужості. Це, до речі, одна з вимог міністра внутрішніх справ.

– Нині ні для кого не таємниця, що органи внутрішніх справ були втягнуті в політичну боротьбу. Напевно, і чимало кримінальних справ, порушених слідчими проти тодішніх представників масового опору, опозиції, викликають сьогодні сумніви.

– Так, хоч як це прикро, але випадки переслідувань із боку правоохоронних органів були. Я дав команду розібратися з такими кримінальними справами. Наприклад, порушення за фактами замаху на захоплення будівель, що забезпечують діяльність органів державної влади, та за організацію групових дій, що призвели до суттєвого порушення роботи установи. Йдеться про блокуваня приміщень Кабінету Міністрів, Адміністрації Президента. Люди вдалися до цієї акції після висловлення недовіри Центральній виборчій комісії, протестуючи проти бездіяльності органів влади.

Встановлено, що під час акцій порушень громадського порядку не допущено. Учасники акції жодних ознак агресії не виявляли, заклики до захоплення будівлі Адміністрації Президента та погрози про застосування сили не висловлювали. Натомість громадяни залишалися  незадоволеними результатами виборів, говорили про фальсифікації з боку влади. До речі, це було підтверджено у Верховному Суді. Тому 19 лютого цього року справу закрили за відсутністю складу злочинів.

– Міністр внутрішніх справ Юрій Луценко заявив про намір замінити окремих атестованих працівників цивільними особами. Нібито і слідчими можуть стати цивільні…
– Наскільки мені відомо, є певні служби, так би мовити, тилового призначення, які можуть бути без будь-яких втрат для органів внутрішніх справ розатестовані. Однак ні слідчих, ні працівників оперативних підрозділів, які, власне, і становлять кістяк міліції, це не стосується. Вони носитимуть на плечах погони.

– Ще одна заява Юрія Луценка викликала резонанс у суспільстві. Йдеться про суттєве скорочення кількості міліцейських автомобілів, які реалізовуватимуть на аукціоні, а використані гроші спрямують на зарплату співробітникам. Не вийде часом так, що під «роздачу» потраплять не лише шикарні авто керівників, а й конче необхідні в низових ланках міліції службові автомашини?
– Міністр мав на увазі автомобілі, без яких, беручи до уваги їх вартість, органам внутрішніх справ можна обійтися. Натомість працівники міліції на місцях отримають у службове користування не такий дорогий, але вкрай необхідний для роботи транспорт.

– Петро Васильовичу, як вам працюється з новим міністром, чи є розуміння з його боку – особи цивільної?

– Для мене – фахівця-слідчого, який служить в органах внутрішніх справ не один десяток років, – головним є те, що Юрій Луценко розуміє основні функції діяльності МВС. Він – умілий організатор і вельми освічена людина. Що стосується оперативно-службової діяльності, то ми, його заступники, роботу знаємо, як-то кажуть, від А до Я. Ось таке поєднання ділових і моральних якостей нового міністра та наполеглива праця чесних професіоналів, яких, повірте, в органах внутрішніх справ достатньо, і дасть змогу міліції гідно виконувати свої обов’язки.