Троєщинці не проти заводу, але… в Кончі-Заспі

Чутки про будівництво сміттєпереробного заводу в Деснянському районі столиці викликали занепокоєння в його жителів. Задля того, аби зняти соціальне напруження і демократично вирішити це питання, керівники районної ради ініціювали громадські слухання щодо перспектив будівництва заводу з переробки сміття на Троєщині, яке відбулося днями в приміщенні районної держадміністрації.

Те, що коїлося в залі, цивілізованим обговоренням назвати вкрай важко. І це зрозуміло, адже емоції обурених жителів району били через край. Учасники слухань час від часу суперечили самі собі, проте в одному залишалися непохитними – одностайно висловили рішучий протест проти будівництва заводу в районі. Основними аргументами троєщинців були велика чисельність населення району, його статус «спального» і непереборний страх перед техногенними катастрофами.  Обіцянки про те, що завод буде екологічно безпечним, довіри у народу не викликали, тож навіть слухати про новітні методи і технологію переробки сміття учасники не захотіли. А, можливо, було б варто.

За словами директора компанії-замовника будівництва «Екокомінвест» Романа Шведа, на заводі будуть впроваджені сучасні екологічно безпечні технології переробки твердих побутових відходів. Це не спалювання сміття, а його перетворення на енергетичну сировину.  Відходи сортують, зневоднюють і формують гранули, які потім використовують для вироблення електроенергії. Як запевнив керівник компанії, технологія успішно пройшла випробування на дослідному устаткуванні, тому ініціативу «Екокомінвесту» підтримує й міська влада. Рішенням Київради компанії було виділено земельну ділянку з недобудованим асфальтобетонним заводом для зведення сміттєпереробного. Розташовано її в охоронній зоні ТЕЦ-6.

В Україні нині діє 4 сміттєспалювальних заводи і жодного з переробки побутових відходів. У розвинених країнах світу таких заводів багато і розташовані вони часто в 150 метрах від житлових будинків. Це свідчить про безпечність виробництва.

Після поодиноких спроб виступити на захист будівництва заводу і промов представників комунальних служб, більшість громади зрештою таки висловилася за необхідність побудови такого підприємства. Але запропонувала розташувати його за межами столиці, наприклад, в елітній Кончі-Заспі чи Пущі-Водиці. Безумовне збільшення тарифів на комунальні послуги, яке відбудеться внаслідок перенесення заводу в передмістя, троєщинців не злякало. Вони повторювали, що в районі мають бути чисте повітря, вода, і жодної загрози техногенної аварії.

– Проблема сміття постає досить гостро, – прокоментував слухання голова Деснянської райради Віктор Лага. – Щодня ми вивозимо близько 1 тисячі кубометрів побутових відходів і витрачаємо на це 12 200 гривень. Лісосмуги і прибережні зони завалені сміттям. Двічі на рік із залученням жителів району прибираємо ці ділянки, витрачаючи великі кошти. Завод із переробки сміття вкрай необхідний, але якщо громада виступає категорично проти цього, треба розглядати альтернативні варіанти.

Поки вчені й міська влада шукатимуть інші варіанти, ситуація дедалі загострюватиметься. Тож чи не ризикує столиця, і передусім її перенаселені райони, потонути у смітті?