Професіоналізм чи комісарство?

Як нова влада дотримується принципів, проголошених Віктором Ющенком на революційному Майдані? Над цим за круглим столом Центру досліджень політичних цінностей дискутували народні депутати – перший секретар політради Соціалістичної партії Йосип Вінський, заступник голови Народної партії Олег Зарубінський і «нашоукраїнець», голова Київської облдержадміністрації Євген Жовтяк.

Як вважає Йосип Вінський, принцип відділення влади від бізнесу закладено в Конституції України, тож юридично норму вже врегульовано. Але з практичного боку ця проблема надзвичайно актуальна і безпосередньо пов’язана з корупцією. Другий посадовець Соцпартії помітив «деякі позитивні тенденції, порівняно з тим, що було ще півроку тому». «Проте не секрет, що нині значна частина народних депутатів, тримаючи в руках Конституцію, таки здійснює підприємницьку діяльність і навіть лобіює інтереси своїх підприємств, використовуючи депутатський мандат», – каже пан Вінський. Він вважає, що «відвертих бізнесменів» у ВР стане менше після виборів-2006, коли депутатів обиратимуть лише за партійними списками.

Щодо уряду, то, на думку Вінського, проблема ще актуальніша. Бо урядовці мають прямий стосунок до державних грошей та майна, тож можуть використати і їх, а не лише державну посаду у власних бізнесових інтересах. В українській історії, до речі, таких сумних прикладів чимало. На жаль, як каже Йосип Вінський, персональний склад нинішнього уряду свідчить, що реально бізнес від влади поки що не відділився. Хоч і вірить, що передвиборні обіцянки щодо кадрового питання згодом будуть виконані. На думку Вінського, Президента до цього мають спонукати «увесь політикум і навіть громадянське суспільство».

За професіоналізм нових урядовців СПУ спитає через рік-два, коли буде видно перші результати діяльності уряду. Нині ж треба більше уваги приділити принципам порядності й чесності. «З погляду адміністрування й управління команда Кучми теж була сильною, що дало змогу їй протриматися десятиліття, – каже Вінський. – Якби вона ще не розбазарювала професіонально державу, не порушувала законів… Отож, є речі  важливіші, ніж, скажімо, вміння міністра будувати будинки чи виготовляти автомобілі». Нині, на думку соціаліста, треба припинити безвладдя в областях і районах, де «стара влада ще не пішла, а нова не прийшла». «Нові команди повинні нині вдень і вночі працювати на інтереси людей, бо народ дасть їм оцінку вже через рік», – переконаний Вінський.

Олег Зарубінський занепокоєний непрозорістю формування нової влади. Мовляв, сьогодні вже стільки людей, які «несли колоду», що й учорашні соратники одне одного не впізнають, а то й поливають брудом у боротьбі за посади. «Я не розумію реалізації принципу професіоналізму, коли за «квотно-партійно-революційним» методом директор районного заводу стає міністром складного міністерства», – каже Зарубінський. Він називає це «комісарським синдромом» і наводить сумні приклади з історії. Зарубінський також не хоче щодня бачити міністрів на телеканалах, а прагне швидше відчути результати їхньої реальної діяльності. Соратник спікера парламенту закликав відокремити бізнес від влади, а не «переписати його на родичів посадовців». Пан Зарубінський також проти того, аби цей уряд називали коаліційним, бо урядовці репрезентують лише чотири фракції парламенту – «Нашу Україну», БЮТ, СПУ і «Волю народу» (фракція ПППУ Анатолія Кінаха), а це лише 160 парламентаріїв, а не більшість.

Євген Жовтяк говорив найменше: не вистачало ще, аби й представник влади критикував її! Пообіцяв лише дотримуватись проголошених Ющенком принципів, зокрема не шукати «особистих ворогів», підвищити кваліфікацію обласних чиновників, а своїх заступників обрати із тих, хто «сильніший за нього у своїх сферах». За його словами, главами усіх райадміністрацій Київщини стануть теж професіонали, але тільки представники тих сил, які підтримали на виборах Ющенка. Щодо долі Тетяни й Анатолія Засух, то Жовтяка вони «не цікавлять», на відміну від правоохоронних органів.