Народна дорікала народній

Українська народна партія ще за рік до парламентських виборів вирішила «пограти м’язами». Її шостий з’їзд відбувався в палаці «Україна» (жодна, навіть провладна партія, за Кучми й не мріяла про таке, окрім міжпартійного об’єднання «Злагода»). На з’їзд УНП було направлено майже три тисячі делегатів.

Лідер партії Юрій Костенко нагадав однопартійцям, що УНП – «найбільша, найпотужніша правоцентристська сила», яка з перемогою Віктора Ющенка прийшла до влади. І хоч нині налічує близько 120 тисяч членів, все ж «потребує розширення». УНП не увійде до нової партії, що формується з суб’єктів блоку «Наша Україна», а готова до об’єднання лише з правоцентристськими силами, як-то НРУ і УРП «Собор». Реагуючи на те, що минулої п’ятниці Мін’юст зареєстрував майже однойменну Народну партію Володимира Литвина, Костенко зауважив: «Народних партій в Україні буде багато, а українська – одна!»

Сцену з’їзду оформлено в синьо-білих кольорах, майже як... у штабі Януковича. «Це наше прагнення бути в Європі, на символіці якої такі ж кольори», – відрізав Костенко допитливим журналістам. Останні також цікавились, чи подобається Юрію Івановичу бути лідером «партії влади»? «Не посада прикрашає людину, а людина посаду», – нагадав Костенко і додав, що УНП не має більшості ні у ВР, ні в Кабміні та навіть критикує багато чого в нинішній державній політиці. Бо хоче бачити цю політику ще більш проукраїнською. Однак в опозицію вже не піде. «В Україні є лише одна сила, яка може бути в ідеологічній опозиції, – комуністи», – вважає лідер УНП. Щодо олігархічних партій, то, за Костенком, вони представляють «адміністративну опозицію», хочуть узяти реванш, аби й надалі грабувати державу. «Але цього, – Костенко згадав минулі вибори, – вже не станеться».

З ким УНП піде на парламентські вибори восени 2006 року визначить наступний з’їзд. Партійний старійшина Іван Драч закликав йти окремо, самостійно, утворити свою фракцію у ВР. А заступник голови партії, єдиний в УНП міністр В’ячеслав Кириленко застеріг від розколу «Нашої України». На його думку, блок має зберегти єдину фракцію і «не повторити долю блоку «За ЄдУ». На наступні вибори, за словами Кириленка, проющенківські сили мають сформувати ще ширшу коаліцію, передусім із блоком Юлії Тимошенко. 36-річний міністр праці та соціальної політики повідомив, що його першим заступником став 35-річний однопартієць Павло Розенко. На думку останнього, пенсіонери не нарікатимуть, що їхнім відомством керує молодь. «У нас теж є ще живі батьки, тож знаємо потреби пенсіонерів», – каже Розенко. Кириленко пообіцяв відхід від «пенсійної зрівнялівки імені Януковича», збільшення до 8,4 тисячі гривень допомоги при народженні, а також відновлення справедливості щодо всіх ветеранів, зокрема й воїнів УПА. Аби «примирити всі категорії учасників бойових дій».

В’ячеслав Кириленко про виконання обіцянок готовий прозвітувати вже через рік. Гроші на їх виконання знайдуться. Адже, за словами міністра, за колишньої влади лише через Мінпраці було «відмито» сотні мільйонів, – «бізнес робили навіть на інвалідах». Можливо тому Кириленко, на відміну від свого колеги Зварича, позитивно ставиться до ідеї люстрації та одним із перших підписався під відповідним законопроектом.

З’їзд УНП заявив про підтримку курсу України до ЄС та НАТО; за скасування «реверсного» рішення уряду Януковича щодо нафтопроводу «Одеса – Броди»; за створення Суспільного телебачення і радіомовлення й за те, щоб «власники ЗМІ були відомими усьому суспільству» тощо. В окремій заяві УНП дорікнула Народній партії України – своїй конкурентці у боротьбі за назву партії. Усі біди села перекладено на «аграрно-політичну еліту, яку репрезентувала Аграрна партія України». «Під тиском відповідальності перед суспільством АПУ була вимушена змінити назву», – йдеться у заяві. УНП також дорікнула нинішній НПУ за підтримку провладного кандидата у президенти, а нині, мовляв, лідери колишньої АПУ «прокладають собі дорогу до керівних посад нової влади». Цим, очевидно, і пояснюється протестна активність УНП у Хмельницькому й Дніпропетровську проти призначення членів НПУ головами обладміністрацій.

Сама ж УНП отримала одне міністерське крісло і два «губернаторських». А передвиборні заслуги має, вочевидь, більші, ніж НПУ. Навіть на з’їзд окремі делегати надягнули медалі «За заслуги» від «Пори» і «Разом нас багато…» у формі апельсина.