У ЄС, а не в НАТО

Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) та фонд «Демократичні ініціативи» провели перше серйозне опитування після виборів. Визначаючи теперішні настрої українців, експерти поставили за мету відновити імідж соціологів, який серйозно постраждав під час виборів. Адже тоді було чимало псевдоекзит-полів.

Нинішнє дослідження визначало ставлення громадян України до останніх виборів та до євроінтеграції. Згідно з опитуванням, в останньому турі виборів участь брали більш як 89% респондентів, а ЦВК зафіксував явку 77%. Президент КМІСу Валерій Хмелько пояснив, що нині українці, які, насправді, на вибори не ходили, кажуть, що голосували за Віктора Ющенка. Також виявилося, що за станом здоров’я на дільниці не прийшло лише 1,1% виборців, тобто приблизно 400 тисяч осіб. А не кілька мільйонів, як заявляв Віктор Янукович.

Щодо можливого членства нашої держави в Євросоюзі та НАТО, то останнім часом підтримка євроінтеграції істотно зменшилася. Причиною цього соціологи вважають передвиборну агітацію Януковича. За інтеграцію до НАТО висловилися тільки 15% українців, а в ЄС хочуть 43,7%.

Окремо соціологи провели опитування політичних експертів. Результати його діаметрально протилежні: 68% із них – прихильники вступу до НАТО. Отже, що більше людина обізнана з діяльністю Північно-Атлантичного блоку, то схвальніше ставиться до інтеграції. А дефіцит інформації про європейські організації створює простір для маніпуляцій.