Молодь: працювати і відпочивати

Київ – одне з «наймолодших» міст України, адже третина всього населення столиці – молодь. Нині дуже гострою проблемою для неї став не лише вступ до вищих навчальних закладів, а й працевлаштування після їх закінчення.

На міському молодіжному ринку праці останнім часом радикально змінився баланс між попитом і пропозицією – істотно збільшилася частка шукачів високооплачуваної роботи за фахом. Начальник Головного управління у справах сім’ї та молоді Олександр Кулик на розширеному засіданні колегії КМДА зауважив, що до Київської молодіжної біржі праці звертаються здебільшого юнаки та дівчата з вищою та середньою освітою (53 відсотки загальної кількості звернень). Неабияк зайнятості молоді сприяє залучення її до підприємницької діяльності. «Саме у молоді спостерігається найбільша готовність до підприємництва, бо саме ця категорія населення наймобільніша і найактивніша», – зазначив пан Кулик. Адже саме цей вид діяльності надає юним киянам не лише більший, ніж у державних структурах, заробіток, а й можливість самовиразитися. У цьому їм допомагає молодіжний бізнес-центр, створений ще 1997 року, який діє в складі Київського молодіжного центру праці. Проте започаткування власної справи гальмує відсутність стартового капіталу та застави для отримання кредиту, а також недосконалість законодавчої системи.

Значну увагу нині приділяють зайнятості молоді у вільний від навчання час – старшокласників та студентів постійно залучають до суспільно-корисної праці, громадських робіт, зокрема з благоустрою. Традиційною стала організація трудових загонів старшокласників. «Минулого року такі загони було створено у 118 навчальних закладах, а до роботи залучено більш як три тисячі школярів», – зауважив пан Кулик. Паралельно діють і молодіжні трудові загони. До них залучають студентство та молодь, що бажає отримати додатковий заробіток. Торік майже чотири тисячі юнаків та дівчат «підзаробили» на різноманітних сезонних роботах у місті.

Столична молодь не лише активно працює, а й відпочиває. Торік Головне управління у справах сім’ї та молоді спільно зі студентською профспілковою асоціацією у Криму, Закарпатті та Одеській області оздоровило більш як дві тисячі студентів та студентських сімей.