Якщо приватизовано з порушенням закону…

Столична влада вирішила перевірити законність приватизації комунального майна. Розпорядженням Київського міського голови для цього створено комісію. До неї увійшли, зокрема, перший заступник голови КМДА Іван Фоменко, заступник голови КМДА Ігор Лисов, голова постійної комісії Київради з питань власності Володимир Дейнега, начальник регіонального відділення Фонду держмайна Владислав Збуржинський.

Комісія перевірить дотримання законів під час приватизації об’єктів міста, що забезпечують життєдіяльність столиці, а також майна комунальної власності Києва і районів. Поцікавиться й об’єктами групи «Ж» – закладами охорони здоров’я, культури, мистецтва і преси, фізкультури і спорту, телебачення і радіомовлення, профілакторіями, будинками і таборами відпочинку. Зокрема комісія має намір перевірити законність долучення до списку об’єктів, що підлягають приватизації, дитячого санаторію в Ялті, котрий перебуває в комунальній власності Києва. Крім того, передбачається переглянути приватизацію деяких профтехучилищ і піонерських таборів. Висновки буде подано міському голові до 30 березня.

«Йдеться не про те, що забиратимемо щось назад, а ми перевіримо законність приватизації тих чи тих об’єктів», – сказав Іван Фоменко. Він зауважив, що держава не має права продати об’єкт соціально-культурної сфери без погодження з органами місцевого самоврядування. І навів деякі приклади. Скажімо, ніхто не мав права приватизувати профтехучилища або піонерські табори без згоди Київради.

– На мотозаводі окремі житлові будинки торік продали за 180 тис. грн., а рівно через два місяці ті самі об’єкти перепродали новим власникам, але вже за 4 млн. грн. Постає запитання: чи об’єктивною була експертна оцінка, якщо за законом вона діє шість місяців? – зазначив Іван Фоменко.

За його словами, до переліку приватизованих об’єктів, що підлягають перевірці, потрапить також будинок на вулиці Богдана Хмельницького, 12-а. Спершу його продали громадській організації інвалідів за пільговою ціною, а за кілька днів перепродали у десять разів дорожче.

Комісія також має намір перевірити законність приватизації кінотеатрів імені Довженка та «Зоряного», нові власники яких порушили умови приватизації і змінили профіль об’єктів. Те ж саме стосується й поліклініки НДІ «Квант», яку продали без згоди Київради.