Коньяк під грифом «секретно»

Альянс громадських активістів «Майдан» звернувся до Віктора Ющенка з вимогою відмовитися від незаконних грифів інформації «не для друку» та «для службового користування».

Співголова харківської правозахисної групи Євген Захаров зазначив, що із 170 указів, виданих главою держави, 23 не підлягають опублікуванню. Звинувачують у цьому не особисто Віктора Андрійовича, а його оточення.

Як відомо, до цього вдався Леонід Кучма – 10% його щомісячних указів утаємничувалися. Особливо – коли йшлося про надання певних пільг чи привілеїв представникам влади або про кулуарні домовленості політичних сил. Зокрема, колишній президент нібито приховав указ про Державне управління справами. А договір про створення газового консорціуму між РАО «Газпром» та НАК «Нафтогаз України» не бачили навіть члени наглядової ради української компанії, стверджують «майданівці». Засекречували також документи про закупівлю коньяку урядовцям.

Цікава ситуація склалася і в Держкомстаті. Заступник координатора проектів сайту «Майдан» Андрій Ігнатов зауважив, що до статистичної інформації був обмежений доступ, хоча її можна було купити.