Учасник «Євробачення», обраний революцією

Перемога пісні «Разом нас багато» групи «Ґринджоли» стала справжньою несподіванкою: коли музиканти прийшли на прес-конференцію через кілька хвилин після оголошення результатів голосування, їх зустріли прохолодно. «Євробачення» – конкурс шоу-проектів, і тому цілком закономірно, що перемогла композиція, яка є модною та популярною нині», – прокоментував віце-прем’єр-міністр з гуманітарних питань Микола Томенко.

У відбірковому конкурсі брало участь 19 виконавців. П’ятнадцять із них здобували право виступати у фіналі, перемігши у попередньому турі, чотири ж групи долучили до списку учасників лише тиждень тому: таким чином їх відзначили за активну участь у Помаранчевій революції. Це «Мандри», «Де шифер», «Тартак», «Ґринджоли». Деякі популярні виконавці нібито від участі у змаганнях відмовились.

У музичних критиків не викликала сумніву перемога Ані Лорак. «Стережіться пострілів цієї дівчини: зазвичай вони вдалі», – сказала ведуча конкурсу Марія Орлова перед виступом Кароліни.

Співачка майже все свідоме життя професійно займається музикою, вона серйозно готувалася до конкурсу, і те, що вона не перемогла, – велика прикрість. Об’єктивно Ані була на голову вище від інших учасників, але в одязі не дуже оригінальною – наслідувала Руслану. Лорак виконувала англомовну пісню власного авторства «Another little shot».
«Ґринджоли» ж мають досвід участі у музичних фестивалях, зокрема у «Перлинах сезону» у 1995 році, але в шоу-бізнесі лише два місяці – відтоді, як підписали контракт з «Юкрейніан Рекордс», представником світового лейблу «Юніверсал».

Тобто у травні досвід їх професійної роботи становитиме п’ять місяців – досить, аби лідер гурту хоча б придбав нову футболку.

«У Бразилії багато футболістів, і всі вони – патріоти своєї країни, – прокоментував Роман Калін напис «Brazil» на своїй футболці, і додав: «Для нас ця перемога – несподіванка».
Під час двадцятихвилинного голосування за «Ґринджоли» проголосувало 2200 чоловік, за Ані Лорак – 1857. Третє місце з великим розривом посіла група «Юркеш» (близько 400 голосів).

Олена Мозгова, продюсер відбіркового конкурсу «Євробачення»: «Перемогли ті, кого обрав народ. Але мені «Ґринджоли» не подобаються, я симпатизую Ані Лорак».

Микола Томенко розповів невідому історію переможної композиції. Коли її запропонували для «прокручування» на Майдані, Томенко відмовився: мовляв, революційних пісень з регіонів – безліч. Але Тарас Грималюк та Олександр Положинський, яким композиція сподобалася, все ж посприяли, аби вона зазвучала.

«Інформаційний моніторинг світових ЗМІ засвідчив, що пісню «Разом нас багато» згадували більше, ніж про будь-яку іншу українську за останніх півроку, – розповів Микола Томенко. – Загалом за рахунок Помаранчевої революції ми зекономили на популяризації України більш ніж мільярд доларів».

Головна ж інтрига в тому, що пісня «Разом нас багато» цілком може перемогти і в ювілейному «Євробаченні» – європейці повинні б підтримати «помаранчево-революційну» тему.

«Ми готові до всього, адже ми – країна, на яку рівняється світ, – резюмував Микола Томенко, – двічі перемогти важко, але принаймні маємо посісти на «Євробаченні» місце не нижче п’ятого».