Свято музики від «глієрівців»

Сьогодні стартує одинадцятий фестиваль «Шевченківський березень», в основі якого творчий звіт найстаршого професійного навчального закладу країни – Вищого музичного училища імені Глієра.

Звісно, що і започаткований він «глієрівцями» за підтримки столичного головного управління культури, мистецтв та охорони культурної спадщини. Долучаються до цього свята й інші мистецькі колективи та культурні заклади.

Мета фестивалю – пропаганда українського мистецтва в різних його проявах, багатої спадщини Кобзаря. Також це чудова можливість для професійного вдосконалення творчої молоді. Повною мірою відповідає цим завданням і програма цьогорічного «Шевченківського березня».

Особливість XI фестивалю «Шевченківський березень» (2005 р.) – відзначення 130-річчя з дня народження видатного музично-громадського діяча, випускника училища, директора Київської консерваторії (1914 – 1920 р.р.) Р.М.Глієра; 110-річчя класика української музики XX століття Б.Лятошинського (учня Р.М.Глієра); 60-річчя видатного українського композитора І.Карабиця (учня Б.М.Лятошинського). Творчість цих майстрів буде в програмах багатьох фестивальних заходів, зокрема урочистого відкриття фестивалю на сцені Великого залу Музичної академії імені П.Чайковського спільним концертом студентів Академії та Училища.

Пам’яті І.Ф.Карабиця, за традицією, присвячено конкурс студентів-композиторів та концерт переможців. Прем’єрне виконання композиції В.Тормахової у стилі фолк-джазу на основі українських народних мелодій приверне увагу поціновувачів цього жанру.

Кульмінацією фестивалю стане відкриття меморіальної дошки Р.М.Глієру і концерт на сцені Колонного залу імені М.Лисенка.

Інф. «ВК»