Маємо аж двох зайвих

У четвер відбулися повторні матчі 1/16 фіналу розіграшу кубка УЄФА. На жаль, із трьох представників у цьому турнірі Україна втратила одразу двох. Зійшли з дистанції чемпіон країни київське «Динамо» та дніпропетровський «Дніпро». Зате відверто здивував донецький «Шахтар», який після доволі невиразної «весняної» гри тиждень тому в рідних стінах переміг одного з лідерів бундесліги – клуб «Шальке» з Гельзенкірхена.

«Вільяреал» – «Динамо» 2:0

«Вільяреал» пройшов до 1/8 фіналу Кубка УЄФА, здолавши на своєму полі в Кастельйоні київське «Динамо». Голкіпер «підводників» Хосе Рейна так і не пропустив жодного голу від підопічних Йожефа Сабо, незважаючи на те, що з 42-ї хвилини господарі грали в меншості – за хуліганський удар суперника було вилучено Хуана Рікельме. Але до цього моменту іспанці вже вели з рахунком 2:0. На 19-й хвилині киян покарав за неуважність – Фіґероа, який відкрив рахунок ударом головою після прострілу Хосе Марі Ромеро з лівого флангу. Після цього, господарі не заспокоїлись і вже на 31-й хвилині Сантьяґо Касорла завершив вишукану комбінацію точним ударом у кут воріт Шовковського. Отримавши чисельну перевагу, гравці «Динамо» намагалися змінити хід матчу, але їхні спроби були не дуже вдалими. Крім того, голкіпер іспанців Хосе Рейна, як і тиждень тому в Києві, впіймав кураж і ловив усе, що летіло в їхні ворота. Під кінець зустрічі нападник господарів Ектор Фонт, який вийшов на заміну, міг довести рахунок до розгромного, однак пробив вище воріт.

«Шальке» – «Шахтар» 0:1

Точний удар нігерійського форварда Джуліуса Аґахови і чудова гра в обороні принесли донецькому «Шахтарю» перемогу в гостях над «гірниками» із Гельзенкірхена і місце в 1/8 фіналу Кубка УЄФА. Мирча Луческу, як і очікувалося, довірив місця на позиціях тим гравцям, які в Донецьку вирвали для «помаранчево-чорних» нічию на останніх хвилинах домашнього матчу. У нападі він поставив автора рятівного голу в Донецьку – Брандау, а також нігерійця Аґахову, який втратив у тій зустрічі кілька гольових моментів. І не прогадав. «Шальке» почав матч із атак, і вже на 8-й хвилині після подачі Асамоа грізний бразильський голеадор Аїлтон пробив із лівої в дальній кут, але надійно зіграв Ян Лаштувка, безумовно кращий того вечора в складі гостей. Як і в першій грі, більшість атак «Шахтаря» намагався завершити Аґахова, проте і цього разу нігерієць часто хибив. Не скористався він і виходом віч-на-віч із Франком Ростом. «Шальке» відповів випадом Аїлтона вже за кілька секунд, та бразильського нападника знову випередив Лаштувка.

На 21-й хвилині настав ключовий момент матчу – Анатолій Тимощук перехопив м’яч у центрі поля і вивів у вільну зону Аґахову. Той узяв гру на себе, обіграв захисника Родригеса і з гострого кута пробив голкіпера господарів – 1:0. Цей гол змінив перебіг матчу і тепер забивати мусили німці. А донеччани стали відверто грати на утримання. Але гольові моменти не переставали виникати біля воріт Роста – до кінця гри «Шахтар» тримав у напрузі захист суперника і впевнено переміг.

Суперником донецького «Шахтаря» в 1/8 розіграшу Кубка УЄФА стане голландський клуб «Алкмаар», який після нульової нічиєї в гостях, у четвер удома переміг німецьку друголігову «Алеманію» з рахунком 2:1.

«Дніпро» – «Партизан» 0:1

Відверто кажучи, на дніпропетровців перед матчами-відповідями наших клубів сподівань було найбільше. Найперше тому, що в гостях, у Белграді, вони здобули стратегічно важливу результативну нічию. А по-друге, суперником «Дніпра» був такий собі «Партизан», який зірок із неба вже давно не хапає. Утім, цього вечора на стадіоні «Метеор» таки хапнув одну. За лічені хвилини до завершення поєдинку хлопці з берегів Дніпра втратили такий бажаний результат, граючи в більшості. Безумовно, причина вильоту «Дніпра» з турніру, в якому він провів просто чудовий сезон, – гра «від захисту» на нульову нічию, яка вдовольняла дніпрян для загальної перемоги.

Пройти захисний редут сербам ніяк не вдавалося. Вони перебудовували гру по ходу матчу, намагаючись чергувати масовані атаки з різкими випадами тоді, коли свідомо віддавали ініціативу. Але «Дніпро» стояв, як мур. А в одному з епізодів здали нерви у Саші Іліча, який зухвало вдарив ліктем Олександра Радченко – арбітр одразу ж покарав порушника червоною карткою. Гравці «Партизана», здавалося, настільки втомилися, що навіть не думали про атаку. Кілька разів підряд захисники гостей ловили форвардів «Дніпра» на штучному офсайді, після чого ті знову і знову на рівному місці втрачали м’яча. Розв’язка настала на 85-й хвилині – Симон Вукчевич попав у штангу зі штрафного, а за мить Мирослав Радович красиво зльоту пробив у лівий нижній кут воріт Кернозенка – 0:1, і підопічні Євгена Кучеревського поза змаганнями за Кубок УЄФА.