«Професіонали» і активісти

Завтра стане відомо, хто представлятиме Україну на ювілейному «Євробаченні» в Києві. У фіналі відбіркового конкурсу в прямому ефірі УТ-1 виступатимуть двадцять виконавців, а за допомогою телефонного голосування глядачі оберуть переможця.

Інтрига вечора в тому, що імена більш як половини виконавців маловідомі навіть фахівцям шоу-бізнесу. Вражає й «професіоналізм» Національної телекомпанії України: аби отримати список учасників – здавалося б, елементарну річ – довелося чекати тиждень! Якщо ця організація не змінить стилю роботи, то в травні, під час проведення «Євробачення» про престиж країни можна буде забути.

За тиждень до фіналу з’явилося повідомлення, що, крім п’ятнадцяти виконавців, яких обирали голосуванням протягом останніх кількох місяців, у завтрашньому конкурсі братимуть участь ще п’ять – активісти Помаранчевої революції, зокрема «Ґринджоли».

Серед п’ятнадцяти тих, хто, сподіваємося, чесно посів місце у фіналі, кілька артистів уже мали стосунок до «Євробачення» ще до своєї участі у відбірковому конкурсі. Скажімо, музиканти групи «Stand Up» – гітарист Юрій Кондратюк та клавішник Сергій Рожков – раніше працювали з Олександром Пономарьовим, їздили з ним 2003 року до Риги. Вокалістка Вікторія Васалаті приєдналася до гурту рік тому, а композиція «Відлітай», з якою «Stand Up» виступатиме, – перша пісня групи.

Віктор Павлік із піснею «Світло за вікном», знавець турецьких звичаїв, був гідом Руслани на «Євробаченні-2004».  Ані Лорак збиралася на конкурс ще торік, але посіла друге місце у відбірковому турі. Вона виконуватиме англомовну композицію «Another little shot». Загалом, незалежні експерти від Європейської мовної спілки вважають, що найголовніша суперниця Ані Лорак – російсько-українська співачка Таяна, яка виконує дискотечні хіти.

Навряд чи з цими двома зірками конкуруватимуть інші співачки. 19-річна Юлія Коржинська з піснею «Freedom»  бажає реалізуватися, і саме тому бере участь у конкурсі. 18-річна солістка групи «Фоксі» Катерина – тому, що любить музику. Її ровесниця Лурдес (Олена Бабер) родом із Західної України, і «Євробачення» – її перший вихід на сцену. 21-річна Тіана Раві вважає себе «народженою для сцени».

Серйозно готується до участі у фіналі «Таліта Кум» – це ще один етап промоції нового альбому. Гурт виконуватиме пісню «Лови мене» з платівки «Гаряча і гірка». На думку Юлії Міщенко, конкурс має внести чимало змін в український шоу-бізнес.

Гурт «Далеко» – унікальний для української сцени, у його складі – п’ять киянок, закоханих у рок-музику. «Далеко» виконуватимуть пісню «Знаки питання», а в конкурсі вирішили взяти участь тому, що прагнуть стати зірками. Ходять чутки, що продюсуватиме «Далеко» Олександр Ксенофонтов – чоловік Руслани.

Загадки фіналу – ансамбль «Воля» з Луганська з піснею «Земля родная»  та Сергій Гаврилов із піснею «Паперовий корабель». Сергієві, до речі, серед усіх учасників найбільш імпонує Ані Лорак.

Також у конкурсі братимуть участь так звані старі знайомі – група «Екс-президенти» («Нічне місто») та «Юркеш» («Патріот»). Серед тих, хто може перемогти, – ліричний проект Едуарда Приступи «НеДіля» з композицією «My angel».

Телешоу, що може стати сенсаційним, розпочнеться завтра о 18.40.