Кожному селу – належний ветсервіс

Новий уряд серйозно взявся за розвиток сільського господарства. Про це свідчать заходи, які проводить Міністерство аграрної політики. Не стоїть на місці й ветеринарна медицина. На розширеній колегії голова Державного департаменту ветеринарної медицини Петро Вербицький порушив низку важливих питань та поділився планами на майбутнє.

У найближчій перспективі – реконструкція біофабрик. Більшість із них у жахливому стані. Найновіша – Сумська, але й на ній обладнання востаннє оновлювали аж у 1985 році. Петро Вербицький вважає біофабрики стратегічними підприємствами. Адже саме вони забезпечують державу вакцинами проти сибірки, сказу та іншими важливими препаратами.

На розгляд Верховної Ради подано програму моніторингу про залишки токсикантів тваринницької продукції. Програма вкрай потрібна, якщо ми хочемо експортувати свою продукцію до Євросоюзу. Всі проекти законів відповідають вимогам Брюсселя.

Присутніх журналістів зацікавила проблема можливої контрабанди неякісного м’яса, якщо воно дорожчатиме й надалі. «Це питання вирішується на урядовому рівні, – зазначив Петро Вербицький. – Зі свого боку можу запевнити, що жодних умов для контрабанди м’яса не буде. Міністр аграрної політики поставив завдання визначити обсяг тіньової продукції, яка потрапляла на українські ринки. Розв’язання проблеми, на думку голови Державного департаменту ветмедицини, полягає у збільшенні вітчизняного виробництва м’яса. У 2005 році планується збільшити виробництво м’яса птиці на сто тисяч тонн. Через три роки воно досягне мільйона тонн, що дасть змогу забезпечити потреби населення. Складніша ситуація з виробництвом м’яса свинини та великої рогатої худоби. Необхідно збільшити поголів’я свиней і зацікавити селян вирощувати корів.
Найголовнішим Петро Вербицький вважає забезпечення ветеринарним обслуговуванням кожного села. Якщо вдасться втілити в життя концепцію, розроблену департаментом ветмедицини, то через чотири роки матимемо чисте село із повним ветсервісом.