Бюджет чекає «нафтовливань», споживачі – нових цін

Днями уряд ухвалив ввести 20-відсотковий ПДВ на імпорт сирої нафти та припинити реекспорт російської нафти. Лідер парламентської фракції Народної партії Ігор Єремеєв вважає це мало не особистою перемогою, адже саме він ініціював таку постанову.

На думку депутата, це поліпшить становище на внутрішньому ринку нафтопродуктів, забезпечить завантаження НПЗ в обсягах, необхідних для задоволення потреб села у паливно-мастильних матеріалах на період весняних польових робіт. У держбюджеті, як вважає Єремеєв, таким чином збережено 500 мільйонів гривень, які могли б у вигляді відшкодованого ПДВ потрапити в приватні кишені.

«Аби позбавити окремих «спритних нафтотрейдерів» можливості будувати свій бізнес винятково на маніпуляціях з ПДВ, Кабмін розглянув питання щодо вилучення нафти з режиму вільної торгівлі з Росією і тим самим запровадив оподаткування її імпорту до України на загальних підставах. Ціна питання в річному обчисленні – майже 6 мільярдів гривень», – йдеться у заяві фракції Народної партії. Єремеєв вважає такі дії уряду «встановленням чітких і прозорих правил гри на енергетичному ринку», хоча й припускає можливість підвищення оптових цін на паливно-мастильні матеріали навесні.

Водночас доктор економічних наук Олексій Плотников вважає, що «введення ПДВ на імпорт нафти свідчить, що уряд гарячково шукає джерела поновлення доходів держбюджету». Вже нині держбюджет має більш як 20-мільйонний дефіцит. А для виконання усіх передвиборних соціальних обіцянок потрібно не лише виконати, а й перевиконати держбюджет, переконаний Плотников. Він також назвав «силовим ґвалтуванням нафтотрейдерів» слова Юлії Тимошенко, що з нафтотрейдерами укладено угоду про те, що введення ПДВ ніяк не позначиться на ціні готової продукції. Плотников вірить у дієвість такої домовленості «з огляду на рентабельність імпортерів».