Реформи чи перетряска?

Як і обіцяв, керівник МВС Юрій Луценко швидко розробив концепцію реформування відомства. Під час зустрічі з ним журналісти зрозуміли, що цю роботу він почав із скорочення кількості своїх заступників (з тринадцяти до шести). Утім, серед його оточення представники ЗМІ побачили і знайомі раніше обличчя. Юрій Віталійович пояснив, що перевага Геннадія Москаля (оперативний блок питань) і Петра Коляди (слідство) – це величезний досвід, беззаперечний авторитет і незаплямована совість.

Уже призначено начальників обласних управлінь (в Полтаві – генерал-майор, всі інші полковники).

Той запал, з яким Юрій Луценко береться до справи, звичайно, радує. Але задуми його такі масштабні, що, хоч-не-хоч, а замислюєшся: чи вистачить у нього сил, чи знайдеться потрібна кількість соратників для виконання наміченого. Міністр запевняє: вистачить, знайдеться.

А намітив він ліквідувати Державну автомобільну інспекцію і створити замість неї державну патрульну службу. Тобто в одній машині патрулюватимуть вулиці представники колишньої патрульно-постової служби і представники колишньої державтоінспекції. Вони відповідатимуть і за порядок на дорогах, і за порядок на прилеглих територіях. А що ж тоді робитимуть численні пости ДАІ («машинного доїння»), наприклад, ті, що розташовані на виїздах із населених пунктів? Керівник МВС планує їх ліквідувати. Усіх порушників, незалежно від чину і займаної посади, затримуватимуть і притягатимуть до відповідальності. І жодне посвідчення, крім посвідчення водія, не буде важити на автошляхах.

Розраховує Юрій Луценко докорінно реформувати і підрозділи з боротьби із організованою злочинністю, які до недавнього часу розкривали аж… 2,4 відсотка злочинів (а людей тут працює дуже багато). Тож міністр впевнений, що співробітники підрозділу таки знаходитимуть злочинців.

Внутрішні війська, найменш корумповану ланку відомства буде скорочено і перейменовано у Республіканську гвардію.

В ОВІРі працюватимуть цивільні люди, так як і в управліннях і відділах матеріального забезпечення, відомчого зв’язку, відомчої медицини, центрі громадських зв’язків. Тили, на думку міністра, мають обслуговувати міліцію, а не навпаки.

Із 1 березня почнеться дострокова переатестація співробітників.

Що стосується кримінальних справ, Юрій Віталійович не розділяє їх на резонансні і нерезонансні: побиття нардепа, викрадення дитини – це просто кримінал. І з ним треба боротися.

Щодо справи із зникненням Г.Ґонґадзе, міністр гарантує безпеку свідкам.