«Університети» з ВІЛ/СНІДу

«Чума ХХ століття», як називали СНІД у 80–90-х роках минулого століття, має всі шанси стати й чумою ХХІ століття.

На жаль, не омине ця проблема й Україну, адже за оцінками міжнародних та національних експертів кількість людей, які живуть з ВІЛ/СНІД в нашій державі, нині перевищує 400 тисяч осіб (а це близько 1 відсотка дорослого населення країни, тобто осіб від 15 до 49 років). В Україні також найбільше в Європі ВІЛ-інфікованих молодих людей – хлопців та дівчат віком від 15 до 24 років.

Одним із шляхів зменшення цих невтішних цифр є так званий лікнеп для населення. Саме з цією метою в Національному університеті «Києво-Могилянська академія» відкрито Київський регіональний ресурсний центр із питань ВІЛ/СНІД. Цей проект створено в рамках програми «Подолання епідемії ВІЛ/СНІД в Україні», що її реалізує Міжнародний благодійний фонд «Міжнародний Альянс із ВІЛ/СНІД в Україні».

Центр підтримуватиме освітні програми та інформаційні кампанії з ВІЛ/СНІД, проводитиме тренінги для різних цільових груп (викладачів, журналістів, фахівців ВІЛ-сервісних організацій), круглі столи, а також надаватиме інформаційну підтримку з питань ВІЛ/СНІД у місті Києві, Київській, Житомирській, Вінницькій, Сумській, Черкаській та Чернігівській областях. Тут можна ознайомитися із різноманітною літературою, проконсультуватися у викладачів, випускників та студентів Школи соціальної роботи Могилянки, які мають досвід практичної, консультаційної, тренінгової та дослідницької роботи.

На жаль, доля деяких просвітницьких проектів в Україні, м’яко кажучи, не найкраща, тому головний нарколог Міністерства охорони здоров’я України Анатолій Вієвський висловив сподівання, що ресурсний центр не стане дисидентською структурою нашого суспільства.