Сніг позбавить чиновників преміальних

Ситуація з прибиранням снігу, який вже давно перетворився у чорні кам’яні глиби, не поліпшилася. Чому й досі столиця потопає в бруді, з’ясовували вчора на розширеному засіданні колегії КМДА.

Цієї зими лише кілька разів випадав сильний сніг. Найбільший – із 3 на 4 лютого, коли сніговий покрив у Києві становив 17-22 сантиметри. Тоді за півдоби випала майже півмісячна норма. Начальник Головного управління контролю за благоустроєм та зовнішнім дизайном міста Сергій Рюмшин зауважив, що у той час, коли «Київавтодор» та районні ШЕДи прибирали сніг, районні УЖГ з цим зволікали – прибудинкові території, міжквартальні проїзди і тротуари потонули в кучугурах. «Не допомогли й майже 600 приписів та втручання міського голови», – наголосив він. Нині, наприклад, в Голосіївському районі вже прибрано деякі вулиці, хоча й досі не очищено тротуари біля готелю «Мир». З початку тижня дещо поліпшено ситуацію в Дарницькому районі, проте чомусь забули про Бортничі. «У Солом’янському районі – зовсім затишшя», – зауважив пан Рюмшин. За його словами, така пасивність стала причиною різкого зростання травматизму. Якщо до першого снігопаду (27-29 січня) кількість травм становила від 30 до 70 на добу, то нині – 200-250.

Однією з основних причин такого непорядку пан Рюмшин називає «безвідповідальність та байдужість жеків». «Ситуацію може поліпшити механізоване прибирання, бо двірники зробити це не в змозі», – наголосив він. Нині в столичних УЖГ лише 100 одиниць снігоприбиральної техніки (приблизно 7-12 на район), але й вона чомусь у робочий час простоює. «Насамперед у цьому винні райдержадміністрації, які не встановили належного контролю за прибиранням снігу», – підсумував пан Рюмшин. А міський голова Олександр Омельченко запевнив, що службовці райдержадміністрацій, «починаючи від голів», які не справляються зі своїми обов’язками, нестимуть відповідальність. «Невже не можна було простежити за тим, щоб, наприклад, у школах кілька уроків фізкультури старшокласники присвятили прибиранню свого двору? Невже так важко було примусити комерційні структури, які майже повністю займають перші поверхи, почистити від снігу свої території, а не сподіватися лише на двірників?» – обурився він і, для початку, запропонував чиновникам добровільно відмовитися від преміальних.