Вісім битв за Європу

У вівторок та середу відбулися перші матчі 1/8 фіналу Ліги чемпіонів УЄФА. На цій стадії змагань слабких суперників важко знайти, тож на сенсації ніхто й не розраховував. Проте вони таки є. Деякі матчі називали передчасними фіналами, а в деяких розчарували рівнем гри оспівані ґранди.

«МЮ» – «Мілан» 0:1

Ця гра на «Олд Траффорді» виявилася історичною. Важко повірити, але шестиразовий володар Кубка чемпіонів італійський «Мілан» здобув свою першу перемогу не те, щоб над «Манчестер Юнайтед», а взагалі над будь-яким англійським клубом на Туманному Альбіоні. Гра цілком рівних суперників, гра великих стратегів Аллана Ферґюссона та Карло Анчелотті, стала однією з прикрас 1/8 фіналу Ліги чемпіонів. Як одна, так і друга команди зіграли майже без помилок. Демонструючи високі швидкості та комбінативну гру, суперники, завдяки грамотній побудові захисних редутів, зберігали свої ворота недоторканими. У першому таймі в гостей могли відзначитися Креспо та Зеєдорф, а в господарів – Руні та Ґіґґз. Розвідка боєм затяглася до самої перерви: суперники наче вивчали одне одного. По перерві манкуніанці пригадали, що вдома, і кинулися на штурм воріт Діда. Цілком реальний шанс вони мали вже в дебюті другої половини, коли Каха Каладзе за три метри від лінії штрафного майданчика збив Вейна Руні. Удар Райана Ґіґґза прийняла на себе стінка, а серія добивань завершилася кутовим. Міланці теж не відсиджувалися в захисті. Бразилець Кака обійшов кількох гравців «Юнайтед» і виклав м’яча аргентинцеві Креспо. Але той схибив, пробивши над поперечиною. Та за якийсь час виправився. Після сильного удару Кларенса Зеєдорфа з-за меж штрафного майданчика, голкіпер господарів припустився єдиної помилки в матчі – спробував упіймати м’яча і випустив його перед собою. Ернан Креспо (на знімку) зіграв на добиванні так, як це полюбляє робити його напарник по команді данець Йон-Даль Томассон.

Одразу дві заміни в складі «МЮ» мали б підсилити гру господарів у нападі. Проте перебір нападників призвів до сумбуру в діях англійського клубу. Карло Анчелотті також вніс корективи в гру своєї команди: на полі замість Пірло та Кафу з’явились Амброзіні з Костакуртою. Вони вміло вписалися в ансамбль і допомогли Паоло Мальдіні та компанії відстояти свої ворота. У матчі-відповіді, сподіваємося, вже зможе зіграти Андрій Шевченко, тому здобутий гандикап, гадаємо, цілком достатній для загального успіху «россо-нері».

«Байєрн» – «Арсенал» 3:1

Гра на «Олімпіаштадіум» перетворилася на бенефіс перуанського нападника баварської команди Клаудіо Піццаро. Лондонський «Арсенал» приїхав до Німеччини ще раз підтвердити свій «європейський комплекс» – вдома б’ють кого хочеш, а на континенті можуть нахапати скільки влізе. Німецька машина того вечора перетворилася для «канонірів» на справжній каток: уже до середини другого тайму рахунок був 3:0 на користь господарів. Піццаро відзначився дублем і пішов відпочивати – німці вважали гру зробленою і спочивали на лаврах, аж тут Арсен Венгер і підловив Фелікса Маґата. Проведені заміни явно активізували гру англійців у нападі. Заколисані переможним настроєм баварці перестали встигати за гостями і за останні десять хвилин сфолили вдвічі більше, ніж за всю гру. Отож, штрафний, навіс, голова, добивання – м’яч у воротах. Тепер начувайтеся, німці, на «Хайбері».

«Барселона» – «Челсі» 2:1

Саме це протистояння одразу після жеребкування нарекли «завчасним фіналом». Зібрана Франком Райкаардом команда, в якій, мабуть, він сам мріяв би опинитися, коли б ще грав, несподівано розчарувала. Мова навіть не про рахунок у домашньому матчі з «аристократами», а про те, що протиставила романтична «гранатово-синя» команда бійцям із «Челсі». Перший тайм довів, що каталонці поки що не готові грати з силовими командами. Їхні циркова техніка та мереживо комбінацій на підступах до штрафного майданчика щоразу цинічно обривалися захисниками гостей. Чітка взаємодія і холоднокровна гра в захисті – те, на що поставив минулорічний тріумфатор Ліги чемпіонів Жозе Мауріньйо. Каталонцям коштувало чимало нервів і поту, аби завдати бодай трійку ударів із шістнадцятиметрівки. У середині першого тайму «аристократам» вдалася контратака. Завдяки одному довгому пасу з глибини правим флангом вони запустили швидконогого Дам’яна Даффа. Черговий раз підтвердилося припущення багатьох фахівців – «Барса» здатна грати тільки в атакувальний футбол, і нагадує швидше позахмарну бразильську збірну часів Пеле, аніж відшліфований сучасний механізм. Гол Джуліано Белетті в свої ворота – свідчення того, як безголово команда Райкаарда кинулася здобувати переможний результат.

У другому таймі каталонці із «33 обертів» перескочили на «78», і саме тому їм вдалося переграти англійців. Не слід забувати й про вдалі заміни Райкаарда. Одразу після вилучення в складі гостей Дідьє Дрогба (на 56-й хвилині), тренер «гранатово-синіх» запустив у бій свіжі сили – замість ветерана Альбертіні вийшов Іньєста. За десять хвилин на поле трайсером вилетів завзятий Максі Лопес. Він зробив те, чого не вдалося ні Рональдіньйо, ні Жюлі, ні Деку. Силовики з Лондона просто посипалися. Петер Чех змушений був діставати першого м’яча зі своєї сітки на 67-й хвилині – гол забив Максі Лопес. Не встежили «челсюки» за швидкими переміщеннями «циркачів» і за шість хвилин, коли той же Лопес видав ювелірну передачу на лінію воротарського майданчика і Ето’О випередив захеканих захисників гостей. Отож, вольова перемога «Барси» – 2:1.

«Реал» – «Ювентус» 1:0

Цей матч продемонстрував, що найсильніші гравці світу зібралися саме в Мадриді. Незважаючи на мінімальний результат, можна сказати, що «королі» на «Сантьяґо Бернабеу» Стару Синьйору на лопатки таки поклали. Галактикос зім’яли «Юве» і просто не давали дихнути туринцям протягом усього матчу. Клас мадридської команди проявлявся в усьому. Знані виконавці «б’янко-нері» просто загубилися в тіні Бекхема, Зідана, Фігу. Бразильський наставник «Реала» переграв Фабіо Каппелу в тактиці. Проте, як не старалися господарі, м’яч уперто оминав ворота Буффона. Тільки Рауль змарнував три чудові нагоди. У першому таймі стався один епізод, який мав би привернути увагу дисциплінарного комітету УЄФА. А саме – спосіб, яким іспанці вивели з гри Павела Недведа (напрочуд нагадує те, що зробив Лоріа, гравець «Кальярі», з Андрієм Шевченком). Нібито зіткнення, але насправді захисник відверто грав не в м’яч, а в гравця.

Єдиний гол у ворота «Ювентуса» галактикос забили банально. Навіс зі штрафного від Девіда Бекхема і Іван Ельґера головою переправляє м’яча в дальній від Буффона кут воріт. Попри феєричну гру мадридців питання про переможця пари залишилося відкритим.