«Революціонер» українського танцю

Нині українські пісні та танці відомі в кожному куточку Європи. Але чи так уже часто згадують людину, яка підняла українську танцювальну майстерність на світовий рівень, яка змусила по-іншому подивитися на мистецтво і зробила народний танець не суто фольклорним, а академічним? Ансамбль Павла Вірського зустрічали так, як і не снилося сучасним виконавцям.

«Хоч Павло Вірський і народився в Одесі, саме в цьому місті він провів не найкращі часи свого життя: голодні роки, репресії, – розповідає відомий мистецтвознавець, президент міжнародного благодійного фонду імені Диченка, член спілки театральних діячів Ігор Диченко. – Потім війна. Весь шлях від Києва до Берліна Павло Вірський пройшов танцюючи, незважаючи на будь-які негаразди – репетиції і постановки не відмінялися. Уже прогнозували, що він буде виступати на площі Берліна для радянських переможців».

Після закінчення війни Павла Вірського забрав до себе хореографом у Червонопрапорний ансамбль Червоної Арміії Александров. Нарешті, 1955-го він очолив Ансамбль танцю України. «Павло Вірський показав, що український танець – не п’яні гульки на селі, а справжнє мистецтво, – продовжує Ігор Диченко. – До того ж першим у світі запровадив вертикальні дуети. На його закордонних концертах були аншлаги. У Канаді ансамбль Вірського спочатку зустріли не дуже гостинно, думали, що до них якісь звірі приїхали. «Доброзичливі» канадці, мабуть, із заздрощів спалили весь одяг ансамблю, довелося збирати в людей і танцювати в імпровізованих костюмах. Після перших же виступів ставлення до ансамблю докорінно змінилося».

Павло Вірський не влаштовував виступів для розваги багатіїв, намагався передати духовність українок і українців, надзвичайно делікатно показуючи їхню красу. «Сальвадор Далі неодноразово відвідував вистави Вірського в Барселоні, – згадує Ігор Диченко. – Він був у захваті від українських танців. Коли ансамбль Вірського приїхав до Іспанії і дав перший концерт, іспанці не хотіли відпускати такі таланти. Довелося продовжити гастролі на місяць, потім ще на два. Увесь цей час Павло Вірський їздив по Іспанії, даючи два-три концерти на день! Їх із нетерпінням чекали в будь-якій країні, від Італії до Латинської Америки».

Напередодні 100-річчя Павла Вірського Національний банк України планує випустити ювілейні монети на честь «революціонера» українського танцю, Укрпошта – марки. І, як завжди, все забудеться до наступного ювілею. Не видано жодної монографії і все менше пам’ятають про людину, яку мали б шанувати.