Пропозиції від «Помаранчевого квадрата»

Кілька десятків українських художників ще під час революції об’єдналися у громадську організацію «Помаранчевий квадрат».  Тепер вони написали листа Віктору Ющенку та іншим високопосадовцям – вимагають реформ у галузі культури. «Не варто чекати чогось сенсаційного: в барабани бити ніхто не буде, – кажуть художники, – але ми маємо конкретні конструктивні пропозиції щодо розвитку культурного процесу і зробимо все, аби нас почули».

У галереї «Арт-Блюз» на Андріївському узвозі, де проходила робоча зустріч «Помаранчевого квадрата», був аншлаг. На дискусію надихала й експозиція, яка щойно відкрилася в галереї, – вона складається з двох частин: картин членів   «Помаранчевого квадрата» та міні-експозиції організації «Пора», яка згодом переїде до музею революції при Києво-Могилянської академії, який зараз створюється.

«Помаранчевий квадрат» прагне відкритого діалогу з новою владою. Верховній Раді пропонується разом із представниками громадськості розробити Закон України «Про культуру і політику».

Пропозиція ж до Київської міськадміністрації полягає в тому, аби всі проекти реконструкції та розвитку міста, архітектурних споруд, парків, міського середовища, довкілля обов’язково узгоджувати з громадськістю.

Керівник Центру сучасного мистецтва «Дах» Владислав Троїцький говорить: «Я хочу,   аби в Києві не переслідувало відчуття «внутрішньої еміграції».  А то складається враження, що всіх нас – художників, письменників, музикантів, театралів –  ніби й немає. Неповагою до всіх митців є недекларування загальної культурної програми держави. Глобальна ж ідея  «Помаранчевого квадрата»  – створення Культурного Парламенту».