Надзвичайний та Повноважний Посол Республіки Корея в Україні Лі Сонг Джу:«Переможцем вийшов народ»

Інформація про Помаранчеву революцію облетіла цілий світ. Про перемогу демократії на київських пагорбах заговорили не лише у Варшаві чи Москві, а й у далекій Кореї. Про те, якою бачить Україну одна з найрозвиненіших країн світу, розповідає нашим читачам пан Лі Сонг Джу.

– Як ви оцінюєте хід та наслідки Помаранчевої революції?

– Я вражений був організованим і мирним характером акцій протесту на київському Майдані та по всій Україні.

Мене також вразила поведінка людей, які з власної ініціативи брали участь в акціях протесту. Різні люди, хлопці й дівчата, чоловіки й жінки, молодь і люди похилого віку, багаті й бідні добровільно приїздили з різних регіонів України та приєднувались до акцій. Так само справила велике враження відповідальна поведінка правоохоронних органів.

Загалом Помаранчева революція – це важлива подія, що продемонструвала світові, наскільки розвиненим є українське суспільство, а також наскільки зрілим є український народ. Вона репрезентує перемогу народу та демократії, оскільки саме народ виявився переможцем.

– Що ця перемога дає Україні?

– Передусім, повноцінну домократію. Ці демократичні зміни є незворотними, і Україна приєдналася до світового співтовариства демократичних країн. Я вірю, що Помаранчева революція відкриє нову сторінку в історії незалежної України.

– Завдяки чому переміг народ?

– Напевно, найважливішим чинником перемоги народу стала впевненість людей у своїх силах. Українці усвідомили, що вони є господарями власної долі і що врешті-решт вони є джерелом державної влади, а отже, й державного суверенітету. Така самоповага та впевненість у власних силах українських людей додала їм непохитної мужності та рішучості в боротьбі з тими, хто намагався нечесним шляхом досягти власних цілей під час останніх виборів.

– Як ви можете оцінити дії киян та їхнього мера в ті гарячі «помаранчеві» дні?

– Було дуже зворушливо спостерігати, як у відповідь на заклик тоді ще кандидата в Президенти Ющенка багато киян прийшло на Майдан та до «Українського дому», щоб запропонувати добровільну допомогу та житло, принести гарячі напої, їжу та теплий одяг для своїх співвітчизників, які приїхали з різних куточків країни.

Мер міста Олександр Омельченко висловив свою підтримку учасникам акції та пообіцяв допомогу з боку Київської міської адміністрації. Його підтримка була вчасною і важливою. Вона посприяла не лише кращій організації акції, а й піднесенню духу людей Майдану та Хрещатика.

–  Що б ви побажали українському Президентові?

– Бажаю йому міцного здоров’я і сподіваюсь, що він зможе швидко одужати після отруєння. Крім того, бажаю йому активно діяти і рішуче впроваджувати реформи – знизити податки, посилити прозорість та звітність уряду, привести українське законодавство у відповідність до міжнародних стандартів, створити сприятливий інвестиційний клімат для того, щоб Україна стала однією з найпривабливіших країн для ведення бізнесу. Я вірю, що впровадження економічної реформи – найпевніший і найшвидший шлях реалізації величезного потенціалу України.

Переконаний, що Президент Ющенко буде успішним на цьому шляху і увійде в історію як політичний лідер, який не тільки консолідував українську націю, а й зробив країну економічно міцною та потужною.

– Чи прискорять ці зміни просування України до об’єднаної Європи та інших провідних світових організацій?

– Я знаю, що серед пріоритетних завдань нового уряду – вступ до СОТ, європейська інтеграція та тісніші стосунки з НАТО.

Помаранчева революція помітно змінила на краще імідж України за кордоном.

Як наслідок вона неодмінно дістане відповідне визнання, і тому просування України на шляху до об’єднаної Європи, без сумніву, прискориться вже найближчим часом. Але ці зміни не відбудуться самі по собі, ми всі маємо пам’ятати, що швидкість цього просування залежатиме від інтенсивності реформ, які проводитиме новий уряд.