СіЧ може розвалитися

Сенсаційна новина надійшла з найпівденнішої слов’янської держави. Виявляється, що державна співдружність Сербії і Чорногорії (СіЧ), незабаром може припинити своє існування. Ініціатором скасування союзу двох держав стала влада Чорногорії.

Президент і прем’єр-міністр Чорногорії Філіп Вуянович і Міло Джуканович привезли до Бєлґрада проект «Договору про трансформацію державної співдружності Сербії і Чорногорії в союз незалежних і міжнародно визнаних держав Сербії і Чорногорії». Як повідомило сербське інформагентство Бета, проект передано президентові СіЧ Світозару Маровичу, а також президентові Сербії Борису Тадичу. Відповідно до пропозицій чорногорців, договір мають ратифікувати парламент СіЧ, а також парламенти Сербії і Чорногорії.

У супровідному листі чорногорського керівництва йдеться, що «теперішня державна співдружність СіЧ є нефункціональною, її інститути працюють неефективно», вона «занадто дорого коштує» й «суттєво уповільнює рух Сербії і Чорногорії на шляху інтеграції в європейські структури».

Нагадаємо, що два роки тому, під документом, який поклав край Югославії на політичній мапі Європи та дав життя СіЧ, поставили підписи не лише керівники Чорногорії і Сербії, але й верховний представник ЄС із питань зовнішньої політики й безпеки Хав’єра Солани.