І «вакуум заповниться хаосом»...

Конфлікт довкола можливої ліквідації Державного комітету України з питань технічного регулювання та захисту прав споживачів має присмак боротьби за місце під сонцем його керівника Леоніда Школьника. У день призначення уряду народні депутати передали Президентові та прем’єр-міністру своє звернення, підкріплене посланнями пекарів, освітян, кримських татар і навіть голови молдавського департаменту стандартизації та метрології з оспівуванням досягнень держкомітету, а особливо чеснот його голови.

Цікаво, що під зверненням підписалися депутати діаметрально протилежних політичних сил: від «нашоукраїнців» і БЮТівців до «регіоналів» і об’єднаних есдеків. Під номером один – прізвище Юрія Кармазіна. Навіть у повідомленні про прес-конференцію «Ліквідація Держспоживстандарту – крок уперед, два кроки назад» анонсувалася його участь разом із Леонідом Кравчуком і «аграрієм» Василем Надрагою як представників міжфракційного об’єднання «Захист споживачів». Подейкують, що відвоюванню Держспоживстандарту сприяла дружба між Школьником та Кармазіним. У самого нардепа про це запитати не вдалося, оскільки на прес-конференції його не було.

Можливо, завадили справи. А, може, не хотілося руйнувати симетрії у президії інформагентства: двох названих вище Леонідів і двох Василів. Другим Василем несподівано виявився пан Скуратівський, відомий народознавець і головний редактор журналу «Берегиня». Суть його тривалої промови полягала в тому, що колись від фальшування нас берегла народна мораль. Виробника неякісної продукції могли, скажімо, вигнати з села. Тепер, коли з народною мораллю стало сутужніше, її функції виконує Держспоживстандарт. Сам керівник проблемного відомства Леонід Школьник розповідав про досягнення інституції і наполягав на розширенні її функцій. Зокрема, він стверджує, що протягом двох останніх років кількість звернень громадян зросла на 25-30 відсотків і становить понад 30 тисяч на рік. При цьому 9 із 10 задовольняються на користь споживача. Школьник запевнив, що йому все одно, як називатиметься його структура. Водночас, перетворюючи держкомітет на департамент міністерства, потрібно буде скоротити штат і зменшити повноваження. Пан Леонід між іншим зазначив, що такі спроби вже були, і від цього «тисячі людей отруїлися горілкою та продуктами харчування».

Василь Надрага не заперечував, що правами споживачів можуть опікуватись і громадські організації, однак у тісній співпраці з державою. При ліквідації Держспоживстандарту «настане вакуум, який заповниться хаосом». Леонід Кравчук констатував, що не проти адмінреформи як такої, однак за умов виваженості й обґрунтування кожного рішення. «Молода влада дуже гаряча, спочатку говорить, потім думає», – пояснив свою позицію нардеп. На його думку, реформу слід було починати із прийняття закону про Кабінет Міністрів, який уже шість років чекає своєї черги. Екс-президент погоджується, що «Україна має більше комітетів і міністерств, ніж Китайська Народна Республіка» і не проти «підчистити» структури, які дублюють одна одну. Держспоживстандарт, як зазначив Кравчук, розв’язує загальнонаціональні проблеми, і поспішати нищити його не варто.