Голосувати хотів не кожен

На вчорашню сесію Київради депутати збиралися довго. Міський голова скликав їх до зали засідань дзвінком, але все одно на початок засідання кворум ледь набрався. Перше, про що почав розмову Олександр Омельченко, був пікет під стінами мерії. Тому й пропозицію міського голови схвалили: просити групу депутатів вийти до протестантів, аби з’ясувати їхні вимоги. Був і результат. З порядку денного знято для довивчення всі 68 пунктів щодо землевідведення.

Серед питань, які пропонувалося включити до розгляду, було чи не найголовніше на сьогодні: внесення доповнення до бюджету міста щодо розрахунку за спожитий у борг газ. Кілька разів ставив голова це рішення на голосування. Кожного разу табло висвітлювало: «Рішення не прийнято». Ні, депутати не натискали кнопку «проти», вони просто не голосували. 20, 22, 27 із них ігнорували голосування, тож не набиралося потрібної кількості голосів. Урешті-решт Олександр Омельченко сказав, що підготовлено його розпорядження з цього приводу, і він, як голова виконавчого органу, віднайде потрібні 44 мільйони гривень. А інакше Київ може залишитися без гарячої води, опалення і світла.

Далі працювали спокійніше, хоча деякі емоційні виступи депутатів викликали якщо не обурення, то непорозуміння. Щоразу міський голова спокійно роз’яснював суть справи, і кількість «не голосуючих» після кожного монологу Олександра Омельченка зменшувалася.

Без емоцій ухвалили низку документів, зміст яких знають поки що лише депутати, адже журналістам проекти рішень не видають. Скажімо, затверджено Порядок призначення та звільнення керівників ЗМІ Київради. Внесли зміни до свого рішення 2000 року «Про встановлення звання «Почесний громадянин міста Києва» та заохочувальних відзнак Київського міського голови». Жваво обговорили питання внесення змін до будівельних норм, затверджених урядом 13 років тому, і обрали комісію, яка розроблятиме сучасні київські вимоги щодо потреби в паркінгах. Адже сьогодні відкриті автостоянки займають у столиці 1200 гектарів!

Коротку розповідь про вчорашню сесію Київради завершу назвою ухваленого нею документа. Без коментарів. «Програма сприяння розвитку демократії, громадянського суспільства та національно-патріотичної свідомості, утвердження принципів моральності та духовності у м. Києві на 2005–2006 роки».