Митниці бракує повноважень

Голова Державної митної служби Микола Каленський – за реорганізацію митної системи України та перегляд кадрової політики цього відомства. Микола Миколайович наголосив, зібравши журналістів, що побудова української митної системи не прив’язана до адміністративно-територіального устрою держави, тому сьогодні вкрай потрібно ліквідувати в цьому відомстві зайві структурні підрозділи.

Основні проблеми в роботі Держмитслужби, за словами Каленського, пов’язані з тим, що це відомство не має повноважень для боротьби з корупцією в митних органах, здійснення пост-аудитконтролю, не має статусу органу стягнення податків для забезпечення погашення податкового боргу та статусу правоохоронного органу, як практично в усіх сусідніх країнах.

– Це потрібно, аби, виявивши правопорушення, ми могли їх розглянути, провести досудове слідство і передати справу до суду, – зауважив пан Микола.

Подолати контрабанду, за словами Каленського, можна, ліквідувавши її економічні передумови, вдосконаливши законодавчу базу, докорінно змінивши взаємодію між правоохоронними органами та іншими контролюючими службами, а також поліпшивши умови роботи митників, зокрема в пунктах перепуску на кордоні.

Деякі проблеми у своїй діяльності голова Державної митної служби пояснив тим, що в роботу митниці втручалися представники колишньої влади. За його словами, всі призначення керівників митниць погоджували з Адміністрацією президента, а це суперечить Митному кодексу. Пан Каленський також стверджує, що в роботу служби втручалися впливові посадовці та народні депутати – лобіювали надання пільг окремим підприємствам, незаконне звільнення від сплати податків та просили не карати порушників митного закону. Конкретних імен голова відомства не назвав.

Микола Миколайович зазначив, що в керівництва Держмитслужби є документальні підтвердження непоодиноких фактів тиску та втручання в роботу митних органів з боку правоохоронців з метою незаконного звільнення від митного контролю товарів, сприяння контрабанді. Протягом двох останніх років Держмитслужбу ревізували майже 20 разів.

Голова Держмитслужби також зауважив, що в цьому відомстві існує проблема кадрових призначень. Керівництво Держмитслужби фактично усунуте від цього і його вплив обмежується можливістю оголосити догану чи попередити про неповну службову відповідність. Каленський наголосив, що на роботу в митну службу треба брати винятково професіоналів. Сказав, що до нього часто звертаються з проханням призначити, не звільняти або поновити на посаді якусь конкретну особу, часто некомпетентну в цій галузі.
Нагадаємо, що роботу митної служби під нинішнім керівництвом уряд назвав однією з найпровальніших. прем’єр-міністр Юлія Тимошенко наголошувала, що кордони України зовсім прозорі для контрабанди.

Микола Каленський не сказав, чи подасть у відставку з власної ініціативи. Нагадаємо, зробити це пропонував йому спікер Володимир Литвин.

– Я дуже поважаю голову Верховної Ради, але посада голови Держмитслужби підпорядкована президентові. Він призначає й звільняє з роботи. Як вирішить президент і прем’єр-міністр, так і буде. Вчиню по совісті, – зазначив він.