Жива косметика

Загримувати погано доглянуту шкіру, як і приховати під просторим одягом зайву вагу, вдається далеко не всім і не завжди. Не треба дуже мудрувати, щоб зрозуміти, якщо є вади на шкірі – то це прояв якихось внутрішніх негараздів у організмі. Водночас вугрі, прищі або так зване акне – це найчастіше наслідок гормональних змін у перехідному підлітковому віці. Та хай там як, а дівчатам і юнакам вони завдають чимало клопоту, незручностей, призводять до цілковитого розпачу. Як можна собі зарадити, чи варто радикально боротися з ними, які природні лікарські засоби дієві, про це розповідає Інна Волощенко, лікар Київської косметологічної лікарні.

– Вугрі та висипи на шкірі, як правило, виникають у віці статевого дозрівання, – розповідає Інна Іванівна. – Внаслідок гормональних змін відбувається підвищене виділення шкірного жиру, з якого вивільняються жирні кислоти й спричиняють запалення. Несприятлива екологія, малорухливий спосіб життя, неправильне й збіднене на вітаміни харчування також сприяють утворенню вугрів. На жаль, прищики можуть запалюватися, нагноюватися, осередки запалення перетворюються на власне акне. При тяжкій формі можуть виникнути абсцеси, які залишають після загоєння рубці. Найчастіше вугрі виникають на обличчі, грудях, спині. Молоді люди часто комплексують через це, дратуються. І це зрозуміло. Найбільше ж бо вони переймаються красою свого обличчя, шкіри. Чи можна цьому дати раду? Цілком. Тільки не таким методом, до якого найчастіше вдаються підлітки, – видавлювання. Застерігаю: цього в жодному разі робити не можна! Адже це призводить до утворення на обличчі (як і на інших частинах тіла) великих гнійників, які вкрай тяжко піддаються лікуванню, а рубців позбутися зовсім неможливо.

Почнімо з простого. Інколи люди просто неправильно вмиваються. До речі, якщо гнійники з’явилися, краще якийсь час узагалі не вмиватися. Очищати шкіру можна, протираючи вугреві висипи вранці і ввечері спиртовим лосьйоном або 3-5-відсотковим левоміцетиновим, 2-відсотковим саліциловим, 10-відсотковим етиловим, борним, камфорним спиртом.

Можна приготувати такий засіб для очищення жирної шкіри: змішати 50 г камфорного спирту з такою ж кількістю настоянки нагідок і додати 5 крапель нашатирного спирту. Ця суміш ефективно бореться із запаленими і гнійничковими вугрями.Доцільно приготувати спеціальне косметичне мило. Для цього шматочок будь-якого високоякісного мила слід подрібнити на терці, залити склянкою гарячої води, і, ретельно помішуючи, нагріти на слабкому вогні до отримання однорідної маси. Потім трохи остудити, додати, розмішуючи, чайну ложку камфорного спирту, столову ложку борної кислоти. Цим милом слід умиватися раз чи двічі на тиждень, розмилюючи його ватним тампоном, змоченим у 3-відсотковому розчині перекису водню.

Від юнацьких прищів допомагають настої і навари лікарських рослин. Дві ложки кропиви заливають 400 мілілітрами окропу, залишають на 2 години, а потім п’ють по 100 г 4 рази на день перед їдою. Через п’ять днів до цього лікування долучають навар  із коренів лопуха (столову ложку  подрібненої сировини варять 10 хвилин у півлітрі води) і такий настій: 100 г сухої трави братків (фіалка триколірна) заливають 600 г  окропу, а потім, охолодивши і процідивши, випивають потроху протягом години.

У давніх лікувальниках часто рекомендують пити дріжджі. Не заперечуючи проти цього заходу, все ж раджу попередньо порадитися з лікарем, який призначить розумну дозу або ж взагалі відрадить, якщо є певні протипоказання.

Позбутися вугревого висипу допомогає алое, в якому є вітаміни, ферменти, смоли, ефірні олії, а також біологічні стимулятори, котрі, всмоктуючись у шкіру, активізують життєдіяльність організму, його органи і тканини. Щоб утворилися біостимулятори, листя алое треба покласти на 12 – 14 днів у холодильник. Потім його перемивають, заливають водою з розрахунку 1:5 і залишають на 1-2 години, після чого 3 хвилини проварюють і фільтрують. Застосовують для примочок на все обличчя по 10 хвилин двічі на день. До речі, з цього настою можна зробити і лід для протирання шкіри вранці.

Під час загострення хвороби важливе значення має дієта. Потрібно зменшити вживання гострих приправ – перцю, гірчиці, оцту тощо, копченостей, солодощів, щоколаду. Варто менше споживати білого хліба, картоплі, відмовитися від будь-яких алкогольних напоїв.

Неабияку користь дає вживання полівітамінів (А, В1, В2, С, РР), полівітамінних препаратів, очищеної сірки тощо. Слід їсти якомога більше свіжих овочів, фруктів, молочно-кислих продуктів, підсмаженого житнього хліба, гречаної каші.

Слід пам’ятати також, що загальне зміцнення організму, спорт, фізкультура, рух, розумне чергування праці й відпочинку, перебування на повітрі, водні процедури та інше поліпшують обмін речовин в організмі, видільні процеси, нормалізують функції сальних залоз, а отже, протистоять появі вугрів.