Аміксин проти грипу

За даними ВОЗ щороку від грипу в світі помирає близько мільйона людей.   До того ж час від часу  вчені відкривають нові віруси – збудники цієї хвороби. Натомість ефективних профілактичних засобів від грипу не так то й  багато. Адже вакцини  здатні  протистояти лише  двом-трьом вірусам.

Щоправда, в аптеках  дефіциту  протигрипозних препаратів  не спостерігається. Зазвичай це  імпортні ліки, які за ціною не всім по-кишені. Одеські фармацевти  почали випускати  противірусний препарат, що  може захистити від будь-якого вірусу грипу та ГРВІ  Аміксин ІС. До того ж, за словами фахівців,  Аміксин  є не лише засобом  профілактики при будь-яких вірусних захворюваннях, а й  може застосовуватись тоді, коли людина вже захворіла. «Достатньо вжити три піґулки – і ви на ногах», – запевняють  фармацевти.

Над розробкою цього препарату ще 30 років тому  працювали  американські вчені як над засобом проти раку. Тоді ж почали розробляти Аміксин і в колишньому Союзі. Першими  ліки стали вживати, як профілактичний засіб воїни-афганці, які  часто хворіли на гепатит. Після розпаду Союзу право на виробництво Аміксину залишилося в Росії. Тому ще  донедавна  на  українському ринку  ці ліки були лише   російського виробництва.  Нині препарат, який було синтезовано в фізико-хімічному інституті НАН України і який  відповідає  вимогам міжнародних стандартів GMP,  повернувся на батьківщину.

Виробники кажуть, що   український Аміксин незабаром з’явиться у 70 відсотках аптек, а поки що  піґулки в руках дистриб’ютерів. Керівник фармацевтичного підприємства  Анатолій Редер розповів, що вже розпочалася акція популяризації ліків серед населення. Учасники акції – лікарі 160 медичних закладів та їх  пацієнти.  До кінця року  планують виробити  400 тисяч упаковок унікального препарату.

Проте на запитання, чи можна закупити Аміксину за кошти місцевих бюджетів з метою  профілактики захворювання  на грип та ГРВІ як альтернативи вакцині,  фармацевти  відповіли, що вони так питання поки що не ставлять.