Компаси Оксани Білозір

Оксана Білозір – новий міністр культури і мистецтв України – тільки на третьому тижні своєї діяльності провела перший брифінг для журналістів. Пані міністр пояснила: за цей час відбулося багато консультативних зустрічей – із керівниками національних колективів, вищих мистецьких навчальних закладів, а також із представниками сучасного українського мистецтва. Отже, «зібрала всі проблеми та отримала завдання». Спільно обговорили концептуальні напрями розвитку культури. І ось тепер пані Білозір готова оголосити й прокоментувати пріоритетні напрями діяльності міністерства.

– По-перше, міністерство культури і мистецтв повинно отримати статус стратегічного. А розвиток культури має належати до стратегічних напрямів держави. Культура фінансуватиметься не за залишковим принципом, а двома відсотками від загального бюджету – така норма європейських країн, – зауважила міністр.

Другий напрям – наявність законодавства, яке б сприяло культурі, а не душило її. Тож розробляються пропозиції до пакету законодавства.

У планах – децентралізація галузі, аби розвивалися культурно-мистецькі регіони. Бо ж мають свої неповторні пісні, танці, обряди, ремесла Буковина, Волинь, Галичина, Слобожанщина, Крим... Прикро, та нині так склалося, що творчі особистості можуть себе реалізувати тільки в столиці. Це боляче, коли митця «із коренем» виривають з рідного краю, де міг би розквітнути на повну силу.

Треба створити рівні можливості й рівні умови для діячів культури, створити художні ради при театрах. Запроваджувати конкурсну основу, організовувати культурно-гастрольні незалежні агенції. Більше також дбати про альтернативне фінансування, про гранди, фонди, різні стипендії.

При міністерстві буде створено громадську колегію із представників різних напрямів мистецтва, «щоб публічно приймати рішення».

Як не дивно, але нині в Україні нема єдиного реєстру пам’яток, культурних цінностей. А це ж – надбання багатьох поколінь. Тож, як компас у морі спадщини, Оксана Білозір бачить розвиток туризму – не тільки міжнародного, а передусім внутрішнього, в Україні. Аби кожен мав доступ до культурних та історичних багатств свого народу.

У планах нового керівника – розробити спеціальну програму міжнародного співробітництва – для роботи з українською діаспорою.

Оксана Білозір підсумувала: «Нації формуються в процесі творення своїх культур. І духовне очищення в Україні відбудеться, я певна, через культуру». Насамкінець вона сказала, що, ставши міністром, не залишить пісню і сцену. Але щонайменше на півроку зробить паузу, доки робота в міністерстві не піде по-новому.