«Мир усім!..»

За інших обставин такі події, як засідання Священного синоду і Вищої церковної ради УПЦ КП, сприймалися засобами масової інформації України спокійно. Але заклик уряду Юлії Тимошенко до церков нашої країни взяти участь у духовному відродженні українського суспільства і реакція на нього предстоятелів, зокрема й Київського патріархату, надали заходові, що проводиться регулярно, значної ваги і резонансності.

Як зазначив на прес-конференції 23 лютого патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет, Священний синод і Вища церковна рада підтримують ініціативу уряду і Президента України, висловлюють сподівання, що перед загрозою секуляризації суспільства, навали безбожництва і бездуховності українські церкви об’єднають зусилля для досягнення цієї благородної мети. УПЦ КП звернулася до президента і прем’єр-міністра з конкретними пропозиціями розширити присутність церкви у ЗМІ, зокрема заснувати телеканал духовного відродження, до співпраці з яким запрошувалися б не тільки релігійні діячі, а й письменники, митці, культурологи; запровадити у школах і гімназіях предмет «Християнська етика» тощо. УПЦ КП сподівається, що нова українська влада вирішить і «заморожене» режимом Л.Кучми питання про передачу Київському патріархатові як помісній церкві приміщень Малої (Теплої) Софії і Митрополичих палат.

Синод і ВЦР ухвалили два звернення до духовенства, єпископату і вірних УПЦ МП та УАПЦ, зміст яких, здавалося б, передбачуваний, багатьох здивував винятковою толерантністю і миролюбством. УПЦ МП, скомпрометованій участю в політичних маніпуляціях під час президентських виборів 2004 року, Київський патріархат простягає руку миру і злагоди, закликає до взаємопорозуміння і співпраці. Висловлюється також сподівання, що за нових умов процес світового визнання Помісного (автокефального) православ’я в Україні буде прискорено і доведено до логічного завершення.