Про «мертвий» ліфт

У столиці якомога більше сприяють безперешкодному доступу людей з обмеженими фізичними можливостями до об’єктів житлового та громадського призначення. Нині, аби їм потрапити до сучасного багаторівневого торговельно-розважального центру, слід лише натиснути потрібну кнопочку ліфта, і двері відчиняться. А що, коли ніколи не відчиняться, як-то в «Метрограді»?

Ліфт спеціального призначення з позначкою «для інвалідів», який мав би доставляти з Бессарабки до підземних бутиків тих, кому сходи не під силу, «помер» одночасно із народженням величезного підземного комплексу. Виявляється, він тут лише для «галочки»: мовляв, виконали міську програму «Безбар’єрне середовище». Аби з’ясувати, у чому ж причина, я звернулася до адміністрації «Метрограду».

...Чоловік середніх років у модному костюмі був заклопотаний тим, що «кавовий» автомат протікає і створює величезні калюжі біля самісінького входу до торговельно-розважального центру. Назватися він не захотів, бо поспішав на «переговори» з прибиральницею. Отже, довелося спілкуватися з ним спостерігаючи за зламаним автоматом «Нескафе». «Скажіть мені, будь ласка, чому ліфт для інвалідів не працює?», – чемно запитала. У відповідь почула поспішне: «А він ніколи й не працював!». «Але ж як тоді людям із фізичними вадами потрапити до «Метрограду»?». «А ніяк!» – пробурмотів пан і почав давати вказівки спантеличеній прибиральниці. Згодом знову повернувся до розмови про «мертвий» ліфт: «Усі претензії не до нас, бо не наша вина, що він не працює. Винен  «Київавтодор», який ніяк не може довести його до пуття. А  ми не прийматимемо в експлуатацію непрацюючий ліфт! От і все!». На цьому розмова й скінчилася, бо справді, які там інваліди в голові, коли калюжа більшає! Можливо,  дійсно цей ліфт тут ні до чого, бо навряд чи в нас багато заможних інвалідів: ціни ж у «Метрограді» височенькі.