Гуртожитки стануть квартирами

Учора заступник голови КМДА, начальник Головного управління житлового забезпечення Михайло Голиця розповідав журналістам про здобутки столичних будівельників. Статистика оптимістична: торік зведено понад мільйон кв. метрів житла, а на 2005 рік заплановано ще більше.

У Києві десятки будівельних компаній зводять житлові будинки, але за обсягами жодна з них не може випередити комунальні структури. На рахунку «Київміськбуду» та фінансової компанії «Житло-інвест» 55,4 відсотка від того мільйона 50 тисяч квадратних метрів. Серед досягнень у розподілі готового житла – понад 102 тисячі квадратних метрів для надання безплатних квартир черговикам, за програмами «50х50», молодіжного кредитування, житла для військовослужбовців.

Столична влада поставила за мету ліквідувати гуртожитки як явище. Їх передадуть до комунальної власності й реконструюють. Мешканцям комуналок видають ордери, що дасть змогу приватизувати житло. Торік введено в експлуатацію сім гуртожитків, цього року після реконструкції заселять п’ять. На черзі – ще 19.

Коли пан Голиця завершив свою коротку розповідь, посипалися запитання. «Вечірній Київ» поцікавився, що робитиме міська влада з тими об’єктами, проти зведення яких протестують мешканці навколишніх будинків? Кореспондент послався на нашу вчорашню публікацію, де названо конкретні адреси – вулиці Івана Франка, 4 та Старонаводницьку.

– Не в усіх випадках, коли люди проти будівництва, його не можна вести, – зазначив Михайло Голиця. – Але міська влада дослухається до киян. Сьогодні за названими адресами, де будівництво вели організації, не підпорядковані столичній держадміністрації, роботи призупинено. Наша позиція така: треба шукати порозуміння, зважати на інтереси киян, спільно розв’язувати проблеми.

Щодо дій влади, то сьогодні реалізуються інші проекти. Маю на увазі комплексну забудову кварталів. Це здебільшого усуває проблему спротиву мешканців. Тож якщо люди іншої думки, вихід бачу в тому, щоби відмовитися від будівництва і шукати інші ділянки або забудовувати цілі квартали.