Набридли стрази й міражі

Манірна, серйозна, витончена, часом приземлена і проста як п’ять копійок її величність Мода, як завжди, знову не дає спокою тим, хто не хоче відставати від життя. І,  тим більше, своїм жрицям-служителькам: модельєрам-дизайнерам – людям, які вміють розуміти, передбачати і поєднувати її тенденції із високими сучасними технологіями і чимось чуттєвим, особливим й особистим. Саме таким був цьогорічний «Автограф», або ж другий Всеукраїнський конкурс модного одягу.

І у «Веселому міксі», і в «Клеопатрі», і у «Вічній музі», і в «Грі світів без права на помилку» (назва колекцій і ансамблів, представлених для участі в конкурсі) відчувалася легка класична хода незабутніх 70-х. Усе справжнє: колір, зачіски, взуття, тканини, біжутерія. І, звичайно, емоції глядачів. Адже моделі виходили на подіум не лише для тих, хто діє заради чогось високого і зарозумілого. Тож і не дивно, що, придивляючись до деяких з представлених колекцій, мимоволі пригадувалось, як раніше перевіряли майстрів із шиття. Конкурсів для  них не влаштовували – просто придивлялися до того, хто в чім ходить. Звичайно, у тих, хто в «чужому», нічого не замовляли. А екстравагантні костюми, скажімо, у «театральне століття» французького короля Людовика-Сонце, сприймалися лише як шати для одного-єдиного виходу. І не більше. На таке зауваження щодо «дивовижних ансамблів» відповідає дизайнер виробів із шкіри і хутра Марина Ярославська: «Молодіжна мода не може базуватися на твердих правилах. Вона повинна бавитися, гратися і шукати в цьому світі своє власне «я».

– Отже, «Світи граються без права на помилку». Саме так названо ваш новий ансамбль із чорної і жовтогарячої шкіри. У які ж ігри вони насправді граються?
– У любов і життя. У тепло і холод. У почуття і відчуття. В уміння боротися і відстоювати свої переконання. А якщо ви спитаєте, чи не забагато чорних кольорів – відповім: погляньте на зоряне небо, чого в нім більше? Невже сяйва? А наймодніший у світі колір вже не потребує реклами.

– У такому разі, на якому кольорі він має відпочивати?

– Сподіваюся, що на пурпуровому. Можливо, він для когось не зовсім демократичний. Колір монархів, королів й імператорів. Але так само класичний і насичений! Колір справжніх почуттів і пристрастей. До такого не пасують ані біжутерія, ані стрази.

– Ви проти стразів?

– Так, категорично. Фальшиве кольорове задзеркалля. Міраж. Усе це незабаром минеться. Адже людям так хочеться жити по-справжньому. Без театральності, підробки й обману. Зауважу, що новий модний стиль, представлений на цьому конкурсі, всім буде до лиця.