«Манчестер» вимагає реваншу Абрамович – кубка

Учора в Європі поновилися змагання за головний клубний трофей Старого світу – Кубок чемпіонів. Крім нападника італійського «Мілана» Андрія Шевченка, минулого вікенду було травмовано ще кілька провідних футболістів тих клубів, які виступають на цій стадії змагань Ліги.  Це захисники «Байєра» та «Челсі» Йєнс Новотни та Вейн Брідж. Їхні ушкодження також серйозні і вони не зможуть допомогти своїм командам. Сьогодні в перших матчах 1/8 фіналу зійдуться такі пари: «Порту» (Португалія) – «Інтер» (Італія), «Барселона» (Іспанія) – «Челсі» (Англія), «Манчестер Юнайтед» (Англія) – «Мілан» (Італія), «Вердер» (Німеччина) – «Ліон» (Франція). Нагадаємо, що вчора пізно ввечері відбулися такі матчі Ліги чемпіонів: «Реал» (Іспанія) – «Ювентус» (Італія), «Ліверпуль» (Англія) – «Байєр» (Німеччина), ПСВ (Голландія) – «Монако» (Франція), «Байєрн» (Німеччина) – «Арсенал» (Англія).

«МЮ» – «Мілан»

У 50-ті та 60-ті роки ці гранди світового футболу двічі зустрічалися в напівфіналах найпрестижнішого клубного турніру Європи. Протистояння цих команд зводиться до доволі дивного запитання: чи зможе «Юнайтед» нарешті пройти «россо-нері» в єврокубках. У розіграші Кубка чемпіонів 1957-1958 років манкуніанці вийшли до напівфіналу, здолавши «Црвєну Звєзду» із загальним рахунком 5:4. Одначе невдовзі цей результат нівелювався, адже 6 лютого 1958 року о 16.04 літак з футболістами з Манчестра на борту розбився на підході до мюнхенського аеропорту. Проте англійці продовжили боротьбу і навіть зуміли здолати «Мілан» у першому матчі на своєму полі – 2:1. Зате поїздка до Мілана перетворилася для манкуніанців на ще одну катастрофу – 0:4. Того року в фіналі «Мілан» поступився «Реалу» – 2:3 в додатковий час. Одинадцять років потому клуби зустрілися знову і «Мілан» ще раз переміг «МЮ», і також у напівфіналі. В Італії за «россо-нері» забили Анджело Сормані та Курт Хамрін. «Манчестер» виграв домашній матч завдяки голові Чарльтона на 70-й хвилині, але цього не вистачило, щоб пройти далі. У фіналі «Мілан» розбив амстердамський «Аякс» – 4:1.

Загалом «МЮ» десять разів грав з італійськими командами на своїй землі та отримав 7 перемог, двічі зіграв унічию і зазнав однієї поразки. Десять візитів на Апенніни принесли манкуніанцям дві перемоги, одну нічию і сім поразок. «Мілан» приймав у себе гостей з Альбіона 9 разів, у п’яти матчах взяв гору і в чотирьох поділив очки. Удома італійці жодного разу не поступалися англійцям, зате в Англії складалося не завжди на їхню користь – 3 нічиїх і 6 поразок.

«Барселона» – «Челсі»

Завдання лондонського клубу, яке поставив його власник чукотський мільярдер Роман Абрамович перед командою та її керівництвом, досить лаконічне – виграти Лігу чемпіонів. І крапка! Без жодних обговорень. Для цього «аристократам» доведеться боротися з каталонцями, з «Барсою», яка нині на ходу, як ніхто інший. Команди не вперше зустрічаються в єврокубках. У першому матчі четвертьфіналу Ліги чемпіонів УЄФА 1999-2000 років «Челсі» в рідних стінах переграв «Барселону» – 3:1, однак у столиці Каталонії «гранатово-сині» досягли переконливого реваншу – 5:1 і вибили англійців з турніру. Минулого року лондонці пройшли на крок далі, поступившись у напівфіналі «Монако». Утім, цього сезону команду очолює тренер-переможець Жозе Мурінью, і він упевнений, що вдруге поспіль поцілує Кубок чемпіонів – того року він у фіналі зі своїм «Порту» переграв кривдника «Челсі» – монегасків. Повернімося до попереднього двобою «синіх» з «Барселоною», тобто до сезону 1999-2000 років. Тоді вже до восьмої хвилини першої зустрічі в Лондоні «Челсі» тричі вражав ворота суперників – відзначились Джанфранко Дзола і Туре-Андре Фло (двічі).  Результативний удар Луїша Фігу на 64-й хвилині подарував гостям надію. На «Камп Ноу» Рівальдо і Фігу зрівняли рахунок, але в другому таймі  Фло знову вивів «Челсі» вперед. Дані Гарсія на 83-й хвилині перевів матч у додатковий час. І цей час став часом Рівальдо і Патрика Клюйверта – вони забили і вивели «Барсу» до фіналу турніру. Всього «Челсі» в єврокубках п’ять разів гостював у Іспанії. Він здобув на Піренеях дві перемоги і тричі поступався своїм суперникам. Удома лондонці мають у своєму активі 3 перемоги при двох нічийних результатах. Після драматичних подій 2000 року «Барса» ще аж чотири рази їздила на Британські острови. Останнього разу на груповій стадії Ліги чемпіонів вона набрала шість очок у двох матчах з «Ньюкаслом».