Сибірського золота таки настріляли

Закінчився чемпіонат Європи з біатлону, який тривав протягом чотирьох днів зовсім не в європейських Ханти-Мансійську та Новосибірську. Завдяки тому, що до Західного Сибіру не поїхали провідні біатлоністи Старого світу, наша команда нарешті може похвалитися доволі вагомими здобутками. Збірна України, яка на цих змаганнях була у найсильнішому складі, повертається додому з трьома чемпіонами Європи (йдеться про дорослу та юніорську команди).

Перше золото до скарбнички національної команди поклав Олег Бережний, перемігши в юніорській спринтерській гонці на 10 кілометрів.  Чеха Ондрея Моравеца, який прийшов другим, наш біатлоніст випередив на 43 секунди. Наші біатлоністки в спринтерських гонках, на жаль, залишилися поза п’єдесталом, а ми могли розраховувати в цьому виді змагань принаймні на бронзу. Адже в складі української команди була Оксана Хвостенко. Ось склад наших спринтерок: згадана Оксана Хвостенко, Ніна Лемеш, Оксана Яковлева, Ірина Тананайко. Дівчата зайняли 5, 6, 7 та 8 місця – відповідно. Серед юніорок кращий результат з українок показала Валя Семеренко (7 місце).

Проте найважливішу перемогу здобули уже наступного дня. І це був справді український день в далекому Сибіру. Спочатку біатлоніст Андрій Дериземля завоював «золото» в чоловічій гонці переслідування на 12,5 кілометрів – цей старт мав відбутися в четвер, але його перенесли на п’ятницю через сильний мороз. Дериземля виграв гонку, припустившись на чотирьох вогневих рубежах трьох промахів. Також особливо хочеться відзначити Оксану Хвостенко, яка стартувала з 5 місця і змогла стати переможницею гонки на 10 кілометрах. Це означає, що Оксана стартувала через 53 секунди після лідера, але таки змогла випередити росіянку Інгу Малгіну на 53 секунди. Оксана припустилася тільки одного промаху і чудово пройшла дистанцію. На третьому колі Хвостенко вийшла на 1 місце і лідерством більше не поступалася.

Чоловіча збірна також завоювала естафетне «срібло» чемпіонату Європи в Новосибірську. Наша команда виступала в такому складі: Олександр Біланенко, Олексій Коробейніков, Андрій Дериземля, В’ячеслав Деркач. Ми програли лише 5 секунд команді Росії і посіли 2-е місце. Бронза – у збірної Німеччини. А в неділю першість Європи з біатлону завершилася. Останнього дня єдину медаль для українців виборов Олег Бережний, у змаганні юніорів, який фінішував на другій сходинці у гонці переслідування на 15 кілометрах. Він почав, він і закінчив.

Отож, збірна України має на чемпіонаті Європи з біатлону такі здобутки – три золоті, чотири срібні і дві бронзові медалі.