Як пожежа в степу

Чи варто нагадувати, що грип – це гостре інфекційне захворювання, яке найчастіше вражає верхні дихальні шляхи: ніс, горло, трахею та бронхи, і рідше – легені. Вірус розмножується в епітелії верхніх дихальних шляхів і разом із токсичними продуктами розпаду потрапляє в кров. Це й призводить до вираженої інтоксикації організму.

Небезпечний вірус

Для захворювання характерні різке підвищення температури (до 40оС), ломота в суглобах, головний біль, лихоманка, біль у м’язах, сухий кашель, нежить. Для маленьких дітей, літніх людей, а також осіб, що мають недуги легень, серцево-судинної системи, нирок, цукровий діабет, онкологічні та інші хронічні хвороби, грип небезпечний тим, що може призвести до розвитку тяжких ускладнень.

У разі ж появи нового антигенного варіанта вірусу майже все населення позбавлене імунітету до нього і захворювання поширюється як «пожежа в степу». Перебіг хвороби тяжкий, з високою летальністю.

За даними Київської міської СЕС, рівень захворювання на грип та інші гострі респіраторні вірусні інфекції зростає. Так, з початку січня до початку лютого 2005 року захворюваність підвищилася більш ніж удвічі, епідемічний поріг перевищено.

За повідомленням провідного наукового співробітника Українського Центру грипу Алли Мироненко, в Україні циркулюють віруси грипу А(Н1N1) і В.

Мобілізувати внутрішню охорону

Чи можна запобігти хворобі? Головний лікар Київського центру здоров’я Віктор Лозинський стверджує:

– Так, цілком можливо. Існує два шляхи профілактики: специфічний (вакцинація) і неспецифічний (заходи, спрямовані на підвищення власних захисних сил організму, так звана внутрішня варта й охорона). Про щеплення нині говорити запізно, а от деякі застережні заходи проводити варто. Приміром, слід вживати більше вітамінів, особливо вітаміну С. Виходячи із дому, можна нанести на слизові оболонки носа оксолінову мазь. Якщо хтось із членів родини захворів, інші для профілактики можуть використовувати інтерферон або лаферон у вигляді крапель у ніс (по 2-3 краплі в кожну ніздрю) 5 разів на день.

Дуже небезпечно переносити грип на ногах. Виникає запитання: чи можлива екстрена профілактика, яку можна застосувати уже в розпалі епідемії? На думку головного епідеміолога МОЗ професора Аркадія Фролова, так званою першою ланкою захисту від грипу в організмі людини є інтерферон. Проте інтенсивність продукування внутрішнього (ендогенного) інтерферону може знижуватися та навіть припинятися під впливом переохолодження, стресу, надмірного вживання алкоголю, часткового голодування тощо. Чи не можна стимулювати синтез власного інтерферону в організмі? Виявляється, тепер можна посилити внутрішню охорону організму завдяки вітчизняному препарату Амізон. Саме він посилює синтез ендогенного інтерферону і до того ж має протизапальні й жарознижувальні властивості. Аркадій Фролов наголошує, що цей препарат активніший, аніж інші відомі засоби, скажімо, дибазол, а також менш токсичний, аніж, приміром, мефенамінова кислота.

– Саме Амізон стимулює активність Т-лімфоцитів (захисників), природних кілерів в організмі, – пояснює професор Фролов. – А головне – він прискорює процеси інактивації (пригнічення) вірусу грипу, виведення його з організму, запобігає виникненню вторинних ускладнень. До речі, особи, в яких 3-я або 4-а групи крові, досить рідко хворіють на грип. Але вони можуть бути постійними носіями вірусу. Він же за щонайменших сприятливих умов (переохолодження, перевтома) активізується в організмі. Профілактична дія Амізону і тут результативна: ті, хто вживає Амізон, хворіють у 3-4 рази рідше. Його протизапальна активність перевищує активність ібупрофена і, на відміну від нього, Амізон не порушує тканини шлунково-кишкового тракту.

Екстрена допомога

Отже, на думку фахівців, Амізон найбільше допомагає у перші три доби захворювання. Вживати препарат слід обов’язково після їди, запиваючи достатньою кількістю рідини (вода, компот, сироп, морс). Для екстреної профілактики грипу дорослим варто вживати по 1 таблетці (0,25 г) 3 рази на день протягом 3-5 днів; потім – по 1 таблетці на день протягом 2-3 тижнів. Препарат рекомендують вживати одночасно з комплексом полівітамінів та підвищеними дозами (0,6-1,0 г на добу) аскорбінової кислоти.

– Дітям після 5 років можна призначати Амізон по півтаблетки (0,125 г) двічі на день упродовж 5-7 днів, – пояснює Сергій Крамарєв, головний дитячий інфекціоніст МОЗ України. – Після двотижневої перерви для профілактики можна повторити курс з такою ж дозою.

При лікуванні грипу Амізоном, як багато хто з нас переконався, в середньому через три доби нормалізується температура, зникає головний біль, послаблюється кашель. Незамінний Амізон ще й тому, що запобігає розвитку бактеріальних ускладнень – отиту, пневмонії, синуситу.