«Ми підемо на вас війною»

На вулиці Старонаводницькій люди збиралися на мітинг. Але всі, хто вже прийшов, оточили депутата Київради від Печерська Олексія Євлаха. Він вислуховував емоційні монологи, а його помічник занотовував усе сказане. Доки не розпочався протестний захід, нам вдалося поговорити. Я запитав депутата, яка його думка щодо незгоди мешканців із будівництвом поряд з їхніми помешканнями ще однієї висотки.

– Як можна ставитися до ситуації, яка не погоджена з мешканцями і тому збурює їх? – відповів Олексій Юрійович. – Звичайно, негативно, адже як депутат я не можу не поділяти думки своїх виборців. Я один з небагатьох депутатів, який постійно бореться проти хаотичної забудови Печерського району. Кожної сесії я особисто знімаю з розгляду 5-6 таких рішень. Мене вже починають звинувачувати в тому, що паралізую будівництво у центрі міста. Не паралізую, а вважаю, що до цього маємо підходити з розумом. По-перше, треба вивчати громадську думку. По-друге, перед початком робіт треба розробляти комплексний проект забудови з урахуванням соціальної інфраструктури. За відсутності цих обов’язкових умов і виникають такі ситуації.

Запитую місцеву активістку Валентину Кирієнко: проти чого протестуєте? Розповідає, що нове будівництво розпочинають у безпосередній близькості до сусіднього будинку.

– Вони обставили нас будинками з усіх боків, – зазначає пані Валентина. – Подивіться, довкола лише один дитячий майданчик і той у жахливому стані. Нормальних доріг уже немає, всюди вибоїни та суцільний бруд. Упродовж восьми років безперервного будівництва дихаємо порохом. Боїмося гуляти з дітьми під цими підйомними кранами. Хоча нам сказали, що все ведеться нібито законно, показували якісь документи. Ми не погодилися і почали протестувати, написали заяву до прокуратури. Одразу після цього, через два дні, на майданчик привезли обладнання і встановили паркан. А нам сказали, що ми блохи і нас задушать. Учора (минулої п’ятниці. – К.К.) ми стояли в пікеті, коли приїхали представники інвестора. Нам заявили: «Не хочете добром погодитися, підемо на вас війною». Після цього прийшли чоловік десять і близько 18.30 ми почули постріли.

Отже, ситуація стає вже небезпечною. Тож занепокоєння мешканців «Царського села» можна зрозуміти.