Про вежу, що впала, і стрілянину

Пікетування столичної мерії останнім часом стало звичним явищем. До честі Київради, вона почала скасовувати деякі свої непопулярні й навіть напівзаконні рішення. Але Пущею-Водицею, як з’ясувалося, проблему не вичерпано. Як-то, скажімо, «Русанівський конфлікт», про який наша газета писала 15 лютого.

Прикметно те, що до протестуючих киян приєдналося Всеукраїнське громадське об’єднання «Коаліція учасників Помаранчевої революції» (ВГО «КУПР»). Його учасники заявили, що готові за заявкою розгорнути наметові містечка в усіх «гарячих точках» міста. І слова свої на вітер не кинули: намети з’явилися на вулицях Івана Франка та Старонаводницькій. Ми зустрілися на цій останній вулиці з головою правління ВГО «КУПР» Сергієм Мельниченком. От що він розповів.

– Ми продовжуємо існування наметового містечка часів Помаранчевої революції, аби словом і ділом відстоювати конституційні права людей. Проводимо вже третю акцію. 
– У перший же день встановлення наметів на Старонаводницькій нас почали залякувати, – продовжує пан Сергій. – Приїхали кремезні хлопці й почали, як вони висловилися, «пристрілювати зброю». Ми не знаємо, хто це робить, хоча один із прибульців здаля продемонстрував посвідчення працівника органів внутрішніх справ. Викликали міліцію, написали заяву. Правоохоронці затримали носіїв зброї, одного із них тримають у Печерському райвідділі міліції. Нам сказали, що у них був пістолет, який стріляє гумовими кулями. Однак стрілянина була поряд із дитячим майданчиком, де діти гуляють.

На вулиці Івана Франка нас теж намагалися залякати. Почалося будівництво, а ми його заблокували. Тим не менш минулого четверга розпочав роботу екскаватор. Водій був настільки п’яний, що ледь не вивалювався з кабіни. Ми стали на шляху машини. Тоді цей чоловік почав брутально лаятися і, незважаючи на зауваження, поїхав на пікет. У наслідку в одного з наших товаришів зламано палець, у другого – ушкоджено ребра. Ми викликали міліцію, поранених відправили до лікарні. Правоохоронці з Шевченківського райвідділу міліції почали допитувати екскаваторника. Той сказав, що йому погано, вийшов у інший двір і нібито втік.

За кілька днів перед тим унаслідок зсуву ґрунту на будівництві впала бурова вежа. У двір, де в цей час були люди. Двоє потрапили під споруду вагою 420 тонн. Про їхню долю ми не знаємо. Хоча цей факт керівники будівництва приховали.