Економіка зростала? Суд занепадав?

В Українському домі відбулося спільне розширене засідання президій Верховного Суду України, Ради суддів України та колегії Державної судової адміністрації. У роботі форуму взяли участь прем’єр-міністр Юлія Тимошенко та голова Верховної Ради Володимир Литвин.

Із доповіддю виступив голова Верховного Суду України Василь Маляренко. Він зазначив, що суд у нашій державі поки що не спроможний повністю захистити права й свободи своїх громадян. Причина – незадовільне реформування судово-правової системи. Воно постійно перехрещується з контрреформуванням – намаганням Верховної Ради переглядати раніше ухвалені рішення.

У наслідку громадянину в пошуках правди нерідко доводиться їхати до Києва. Але у Верховному Суді через непродумані касаційні процедури людина змушена тривалий час чекати на розгляд своєї справи. Тож цілком закономірним є той факт, що у Судовій палаті назбиралося близько 30 тисяч цивільних справ.

Належне фінансове забезпечення – солідна гарантія самостійності суду та незалежності суддів. Однак попри всі звіти про зростання в Україні економічних показників, суди забезпечуються лише на 40 відсотків. Катастрофічно не вистачає приміщень. Через недостатню кількість залів судових засідань справи доводиться розглядати в службових кабінетах, що абсолютно неприпустимо.

Власне, про ті ж проблеми говорили голова Ради суддів України Віктор Кривенко та голова державної судової адміністрації Володимир Карабань. Значна частина так званої угоди між державою та судом, принаймні торік, не виконана. Держава як роботодавець не забезпечила належних умов праці, судді ж просто фізично не могли щомісяця вивчати по 118–150 справ. До речі, при такому навантаженні людина в мантії зобов’язана кожні 30–40 хвилин «штампувати» рішення суду.

Аби поліпшити роботу судової системи, пан Карабань попросив 1,5 мільярда гривень. Юлія Тимошенко, зрозуміло, таких грошей не пообіцяла. Натомість запевнила, що уряд невідкладно візьметься за реформування судової системи.