Пошук роботи через мобільний зв’язок

Нині в Україні на одне робоче місце претендує шість безробітних. Проте в столиці ситуація зовсім інша. Тут на одного непрацевлаштованого – три вакансії, залишається тільки вибирати із запропонованого. Успіхи та досягнення у сфері зайнятості Києва розглядали на розширеному засіданні колегії КМДА.

Начальник Головного управління праці та зайнятості Тетяна Кисільова зауважила, що нині в Києві в усіх галузях економіки кількість прийнятих працівників перевищує кількість звільнених. «На жаль, цього не можна сказати про будівельну сферу», – наголосила вона. За її словами, рівень офіційного безробіття у столиці в дев’ять разів нижчий, ніж у середньому по Україні. Торік здебільшого на великих і середніх підприємствах було створено майже 33 тисячі робочих місць – це в 1,2 раза більше, ніж 2003 року; на малих підприємствах – 16,7 тисячі. Майже 60 відсотків із тих, хто перебував на обліку, працевлаштовано.

Загалом же кількість вакансій на 1 січня 2005 року становила майже 26 тисяч. Цікавий і той факт, що нині рівень безробіття жінок по Києву вдвічі менший, ніж по Україні.

У київській програмі працевлаштування закладено чотири основних принципи  європейської політики у сфері зайнятості: оптимізація, розвиток підприємництва, посилення адаптаційних можливостей, формування рівних можливостей. «Щодо їх виконання в столиці, то передусім спрацьовує принцип «оптимізація зайнятості», який передбачає формування нових професійних навичок», – зауважила пані Кисільова. Вона наголосила, що завдяки професійному перенавчанню вдалося закріпити старі кадри й зменшити кількість запланованих скорочень: із 31 тисячі працівників торік звільнили лише 7 тисяч.

Велику увагу нині приділяють запобіганню безробіттю серед молоді. З цією метою ще з 2002 року Головне управління праці та зайнятості проводить аналіз працевлаштування молодих спеціалістів. «Якщо 2000 року роботу отримали 70 відсотків випускників, які навчалися за рахунок державного замовлення, то минулого року цей відсоток становив 93», – запевнила пані Кисільова.

Свою думку щодо ситуації з працевлаштуванням у столиці висловив директор Київського міського центру зайнятості Олександр Мельник. Він запевнив, що «нині безробіття як соціального явища у Києві не існує. А ті, хто стоять на обліку, це – лише шукачі роботи, яка їм підходить». Він розповів, що нині у столиці проходить апробацію нововведення – пошук роботи через мобільний зв’язок. Віднедавна кожен має змогу самостійно проглянути наявність вакансій, а ті, що перебувають на обліку, – отримати повідомлення про відповідну роботу. Через мобілку нагадують і про те, що час відвідати центр зайнятості.