Помаранчевий настрій у серці та в... барвах

Відомий київський художник Олександр Брескін – чи не найперший з вітчизняних живописців, хто відтворив на полотні духовну енергетику Помаранчевої революції.

Жовтогарячі прапори, шалики, банти, хустки, стрічки, светри, куртки, сонячно-жаристі барви впродовж майже двох місяців випромінювали запал національного революційного піднесення, що панували на майдані Незалежності в Києві та на сотнях майданів і вулиць по всій Україні.

Енергія, вивільнена цією духовною революцією, втілилася в численні творчі, мистецькі та естетично-громадянські акції. Зокрема, в Києві відбулася художня виставка митців з досить-таки «танцювально-енергетичною» назвою Р.Е.П., що означає революційний експериментальний простір. Своєрідний художній майданчик на Майдані виплеснув у народ потужний творчий шторм сатиричних плакатів, коміксів, що висміювали своїми барвами «день учорашній» корумпованої влади. Утім, навіть дошкульна художня критика старого режиму не віддзеркалила тієї повноти людських емоцій, що вирували в «помаранчеві» дні так естетично і натхненно, як художнє полотно «Відродження», що його презентував столичний живописець Олександр Брескін.

На традиційному полотні – сплеск світлих «помаранчевих» емоцій. Дивовижне прагнення свободи аж вирує на полотні, як вирували помаранчеві і синьо-жовті прапори, пульсує биттям споріднених сердець. Автор від першого дня Помаранчевої революції й донині «постійно» на Майдані. Замість прапора в його руках – блокнот для зама-льовок та олівець для ескізів. Проте, як зізнався Олександр Брескін, сюжет картини «прийшов» йому уві сні. Як, скажімо, таблиця хімічних елементів явилася Дмитру Менделєєву. Отак – побачив і відчув своїм єством сюжет твору. І ескіз намалював на одному подиху. Кольорове зображення своєї картини він подав на своєму веб-сайті в Інтернеті. І вже наступного дня не вщухали телефонні дзвінки.

Телефонували й досі дзвонять люди з усіх регіонів України – і з Карпат, і з Поділля, і з Таврійських міст, навіть із «біло-блакитного» поки що Донбасу, з країн далекого й близького зарубіжжя. Висловлюють своє захоплення, дякують авторові за його сонячну творчість, що віддзеркалила наймирнішу, найпісеннішу, найоптимістичнішу в історії народну революцію.