«Війна» – кого з ким?

«Ходять чутки-міфи, ніби на кіностудії імені О.Довженка – катастрофа. Нібито я вже написав заяву, звільнився, – довірливо говорив, інтригуючи журналістів, генеральний директор Національної кіностудії Віктор Приходько. – У мене контракт на п’ять років, і доки не порушу закон, звільнити мене ніхто не має права. За рік на кіностудії відбулося понад 40 перевірок – із прокуратури, КРУ, фонду Держмайна… І зараз працює кілька комісій. Але немає жодної кримінальної справи. Законів я не порушую…»

Хто був на тій зустрічі, слухав Віктора Приходька та журналістів, чи хоча б краєм ока переглянув нотатки-пояснення, що підготував гендиректор для преси, – сумніватися не буде: Віктор Приходько – людина творча, винахідлива, і смілива.

Взяти хоча б нотатки – то своєрідний літературний твір, ніби сценарій фільму: «Кіно і люди. Кіностудія імені О.Довженка: вчора і сьогодні. Генеральний директор і влада «згори». Кожен абзац починається словом «Міф», а потім – роз’яснення.

Прочитаймо разом:

«Міф, що кіно нікому не потрібне. Це неправда. Його підмінив (не замінив!) телевізор і серіали. Нікому не потрібне погане кіно. А гарне кіно люблять усі».

«Міф, що на кіно не можна знайти гроші – неправда. На хороший сценарій сьогодні гроші знайти можна досить швидко».

«Міф, що за директорства Приходька квітуча кіностудія гине… На тих, хто поширює ці плітки та відверту брехню, ми подали позови до суду.

Але це не просто брехня непорядних чи заздрісних кіношників. Тут значно більша проблема. Це війна поколінь, світоглядів.

У жовтні 2003 року я отримав руїни славетної кіностудії імені О.Довженка. Революцію на студії почав рівно за рік до Помаранчевої. Звільнив усіх начальників підрозділів, що розкрадали студію. Запровадив «сухий закон». Вигнав 50 орендарів – тих, що не платили або не мали стосунку до кіновиробництва. Звільнив редакторів, що за радянських часів виконували роль цензорів. Почав приводити студію у пристойний вигляд. Брехня те, що я вирубав Довженківський сад, спалив бібліотеку… Одних лише кущів посаджено понад 400. Відремонтував 1000-метровий павільйон – він тепер відповідає світовим стандартам. Було побудовано першу в Україні звукову студію «Долбі».
Сміливість та енергійність не залишилися непоміченими. Всі, хто успішно жив і працював за часів СРСР, об’єдналися в боротьбі проти Приходька».

Також генеральний директор розповів, що під час Помаранчевої революції знімальна група кіностудії постійно була на Майдані й зняла півторагодинний фільм «Україна: прорив до демократизації» українською та англійською мовами. Повідомив, що торік на студії імені О.Довженка було заплановано створити вісім фільмів. Але повністю завершили тільки шість, решту не встигли. Торік на кіновиробництво з бюджету мали дати 11 мільйонів гривень, але перерахували лише 7 мільйонів. «Уже п’ять місяців, – сказав пан Приходько, – жодної копійки не отримуємо. Стоять «заморожені» фільми «Богдан Хмельницький», «Наташа», «Посмішка долі»…

За цей час виробили чимало телевізійних багатосерійних фільмів. Зняли багато реклами, кліпів.

Про це та про інше завтра йтиме мова на парламентських слуханнях щодо проблем українського кінематографа.