Кризу в «Київенерго» спричинили борги

Проблеми компанії «Київенерго» у всіх на вустах уже протягом кількох місяців. Ситуація з кожним днем погіршується. Кияни починають відчувати на собі наслідки кризи, проте винні у ній значною мірою самі.

Через борги населення за спожите тепло і електроенергію «Київенерго» не в змозі  розрахуватися з НАК «Нафтогаз України». З початку цього року обсяги поставок газу зменшилися майже вдвічі, через що зупинилися енергоблоки на ТЕЦ-5 та ТЕЦ-6. «Тепер ми змушені купувати електроенергію на оптовому ринку, що вдвічі дорожче, ніж виробляють київські ТЕЦ», – прокоментував учора цю ситуацію журналістам перший заступник голови КМДА Іван  Фоменко. Кризова ситуація призвела до того, що температура теплоносіїв, якими опалюють помешкання,  знизилася до 62 градусів. Після проходження тепломережами вона ще знижується, тому батареї у квартирах ледь теплі.

Борг «Київенерго» НАК «Нафтогаз України» тільки за січень-лютий становить близько 120 мільйонів гривень. Передусім  це зумовлено зниженням рівня оплати споживачами за тепло та електроенергію. Так, у січні 2004 року кияни сплатили 91 відсоток комунальних платежів, у січні цього року показник упав до 86 відсотків. Загальний борг населення «Київенерго»  – близько 1 мільярда гривень.

Парадоксально те, зауважив Іван Андрійович, що борги не накопичують пенсіонери та інші малозабезпечені громадяни. Злісними неплатниками залишаються деякі цілком заможні підприємці й бізнесмени. Не платять також ті, хто  згідно із законом  про бюджет 2005 року сподівається на погашення заборгованості за рахунок коштів з ощадкнижок колишнього СРСР. Проте методику відшкодування ще не розробили, а люди зараз платити не хочуть.

Міська влада намагається якнайшвидше розв’язати проблему. Готується рішення про перехід із нового опалювального сезону на 100-відсоткову сплату населенням за надані послуги виключно за ті місяці, коли подавалося тепло.  Набув чинності закон про реструктуризацію боргу,  згідно з яким виплата заборгованості розподіляється на 60 місяців. Проте все залежить від свідомості громадян. Міська влада закликає киян сплатити борги, бо ситуація  справді кризова. Батареї в помешканнях можуть стати холодними ще до закінчення опалювального сезону, а гаряча вода у столиці буде лише кілька разів на день, як у багатьох містах України.