Сова з Майдану

У Києві сов можна побачити навіть у центрі. Щоправда, приручених. Ідеться про пташок, яких тримають вуличні фотографи.

Біля станції метро «Хрещатик» живе сова Федір, прикрашений  помаранчевою стрічкою. Ми ж познайомилися з Ксюшею, саме був день Оксани – тож на честь свята сова отримала зайву мишку і, здається, була цілком задоволена життям.

Ксюші один рік, а привезли її до Києва з Білорусі. «В Україні сіра сова рідкісна», – розповіли фотографи  Павло та Віталій.  Поводиться Ксюша спокійно, впізнає людей, з якими часто спілкується, товаришує з канюком, що сидить поруч на стенді із фотознімками.

«Сови – птахи розумні, допитливі, полюбляють товариство,  – розповідає Павло, – із задоволенням сидять у людини на колінах, можуть навіть лежати на них. При цьому птах муркоче, майже як кішка, може  легенько хапати за пальці та торкатися дзьобом волосся».

Сови – чистоплотні. Харчуються лише мишами. Ксюша, наприклад, з’їдає три на день – їх спеціально купують. Собачий корм, хліб, молоко, овочі та інші продукти совам давати не можна – вони почнуть хворіти і загинуть.

Сіра сова – птаха зимуюча, і тому Ксюша, на відміну від людей, на Майдані, який продувається всіма вітрами, почувається цілком комфортно. Любить фотографуватися. Особливо багато знімків із нею робили під час новорічних свят – діти її асоціюють із совою Гаррі Поттера.

«Іноді здається, що сова все розуміє, наче людина, – каже Віталій, – тож, вочевидь, правдивими є розповіді про мудрість сов».